14. januar 2016.14. jan 2016.
LIGA AUTOMODELARA SRBIJE ODRŽANA U OŠ „JANKO VESELINOVIĆ“

VEŠTINA, SPRETNOST, ZNANjE

Ekipe iz Novog Sada, Subotice, Sremske Mitrovice, Mačvanske Mitrovice, Borče, Batajnice, Šapca i sa Uba pokazale znanje i umešnost proteklog ponedeljka u okviru trećeg kola. Završno, peto kolo, održaće se u Mačvanskoj Mitrovici
Drugu godinu za redom Društvo pedagoga tehničke kulture Srbije organizuje republičku Ligu automodelara na kojoj se takmiče učenici od petog do osmog razreda. Domaćin ovogodišnjeg trećeg kola bila je OŠ „Janko Veselinović“ gde se proteklog ponedeljka u sali za fizičku kulturu okupilo sedamdeset pet učesnika iz Novog Sada, Subotice, Sremske Mitrovice, Mačvanske Mitrovice, Borče, Batajnice, Uba i Šapca.
- Sekcija automodelarstva postoji u okviru takmičenja iz tehničkog obrazovanja. Sa Ligom automodelara krenuli smo pre dve godine sa ciljem da se omasovi ova sekcija i da eventualno u dogledno vreme postane samostalno takmičenje ako bude odobrilo Ministarstvo – rekao je pomoćnik direktora OŠ „Janko Veselinović“ Mitar Mitrović i predsednik Društva pedagoga tehničke kulture Srbije.
Takmičenje se seli iz grada u grad, a prema propozicijama učenici podeljeni u dve kategorije, peti i šesti i sedmi i osmi razred, imaju priliku da pokažu najbolje što umeju u toku tri puštanja.
- Za decu je to pravi izazov. Prvo treba da sklope svoj model, bilo da je u pitanju avion, raketa, auto, brod, a zatim sa njim da postignu i rezultate. Modelarstvo je primenjeno, praktično znanje. Samo dobri modeli, dobri modelari, prave dobre rezultate. Ovde su najbolji od svih iz cele Srbije. Moram da napomenem da ovde ima dece sa posebnim potrebama. Takmiče se zajedno sa decom iz redovnih škola. Među njima nema razlike. Zajedno se takmičimo, ostvarujemo rezulate, malo više vežbamo jer ipak su to posebna deca, ali koja isto tako imaju dobre rezultate. Ovih sedamdeset pet takmičara predstavljaju ono najlepše. Po njima se vidi koliko su radosni kada njihov model prođe kroz centar i osvoji dvadeset bodova. To je njihov najveći uspeh, a i naš kada vidimo koliko su srećni kada sve to postignu – istakao je Andrija Dučak, nastavnik tehničkog obrazovanja u školi za decu sa posebnim potrebama iz Sremske Mitrovice.
Druženje, sticanje znanja, uspesi, sreća deo su ovih takmičenja u kome osnovci pokazuju više od obične umešnosti.
- Bavim se automodelarstvom od sedmog razreda. Nije teško sklopiti auto. Dobijete sve delove za auto samo ih treba izlomiti i sastaviti. Malo je teže zalemiti motor i žice koje pokreću auto. Na takmičenjima nije teško ali ni baš lako. Sve zavisi od parketa, podloge, po kojoj se kreće auto. Ovde nije važno prolazno vreme već kroz koje polje prođe auto. Sve to najviše zavisi od toga kako ste sklopili auto. Ako to niste dobro odradili auto se neće kretati skroz pravo pa morate da podešavate točkove – znalački je objasnio Luka Lazarević, učenik VIII3 OŠ „Janko Veselinović“ koji je do trenutka davanja izjave imao osvjenih šezdeset sedam poena od maksimalnih sedamdeset pet.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa