28. januar 2016.28. jan 2016.
ŠABAČKE ŠKOLE PROSLAVILE SVOJU SLAVU SVETOG SAVU

SVETOSAVLjE NAŠE PRAVOSLAVLjE

Lomljenje kolača uz služenje sveštenstva Šabačke eparhije, svečane akademije, prigodni programi i priredbe uz podsećanje na početke srpske pismenosti, nagrade najboljima i druženja obeležili su 27. januar
U duhu pravoslavlja, kako to i priliči, prošle srede, 27. januara, šabačke škole obeležile su svoju slavu Svetog Savu. U čast najvećeg srpskog prosvetitelja zvonila su zvona na crkvama, orili se glasovi na svečanim akademija, odjekivali govori i recitali na priredbama, žagor i radost domaćina i gostiju.
Januarski sunčevi zraci obasjali su i plato između Škole primenjenih umetnosti i Medicinske škole „Dr Andra Jovanović“ gde se šestu godinu za redom, zahvaljujući učeničkim parlamentima i donacijama „dobrih komšija“ - pekara, piljarnica, prodavnica zdrave hrane - održala manifestacija „Škole otvorenog srca - Medicinska i Umetnička“. Druženju uz posluženje upotpunili su i mališani Predškolske ustanove „Naše dete“.
„I milost i pravda i istina sveta/I nada i bratstvo i smerna prosveta/Snažno rodoljublje, nežno bratoljublje“, samo su od nekih zaveta Svetog Save koji su se čuli na akademiji Dramske sekcije Medicinske škole „Sveti Sava nas je izveo iz donjeg u gornji svet“ u režiji prof. Tatjane Matić. U galeriji Škole primenjenih umetnosti uz prigodan program otvorena je svetosavska izložba pod nazivom „Pirg Svetog Save“. Postavku, koja obuhvata trideset eksponata u različitim tehnikama primenjene umetnosti, sugrađani mogu pogledati do kraja februara.
Na drugom kraju, u školi koja sa ponosom nosi ime Svetog Save, ovaj dan je bio prilika da se pokaže zahvalnost svim ljudima dobre volje i humanog srca koji su u prethodnom periodu pomagali OŠ „Sveti Sava“. Nisu izostali ni paketići kojima je „Humano srce Šapca“ obradovalo sve učenike.
Programom sa prigodnom besedom dr Boška Suvajdžića, profesora Filološkog fakulteta u Beogradu, proslavljen je Dan Svetog Save u Šabačkoj gimnaziji, dok je poetskom freskom „Od gimnazijalca do Knjaza malog Pariza“ otvoren Kabinet za srpski jezik i književnost koji je poneo ime bivšeg učenika i dugogodišnjeg novinara „Glasa Podrinja“ Dragiše Penjina.
Slavilo se i u izdvojenom odeljenju OŠ „Janko Veselinović“ u Velikom Cerovcu gde je izvedena predstava „Naš Rastko od dvora do manastira“, kao i u Šabačkom pozorištu gde su prisutni imali priliku da pogledaju predstavu „Ocu srpske crkve i škole nam svete“ OŠ „Nata Jeličić“.
O. G.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa