3. mart 2016.3. mar 2016.
MOJE BUDUĆE ZANIMANjE: GIMNAZIJALAC

ZA NEODLUČNE ŽELjNE ZNANjA

Većina budućih maturanata razmišlja šta, gde, kako? Odlučiti se za zanimanje koje će odrediti njihov budući život nije nimalo lako. Nedoumica ima mnogo, isto toliko i uticaja sa strane. Mi nudimo, vi odaberite sami
Za sve one koji nemaju jasnu predstavu šta će studirati posle završene srednje škole jedan od mogućih izbora je Šabačka gimnazija. Protekle dve godine veliko interesovanje vladalo je za sve smerove, kako društveni i prirodno-matematički tako i za filološki i računarski. Ovom prilikom, iz ugla maturanata Šabačke gimnazije, predstavljamo vam društveni i prirodno-matematički smer.
- Kako sam u samom startu bila neodlučna šta da upišem posle završene osnovne škole u jednom trenutku shvatila sam da je Gimnazija pravi izbor za mene jer će me najbolje pripremiti za fakultet. Kako sam se i u osnovnoj školi orijentisala ka društvenim naukama kao prvu želju navela sam društveni smer Šabačke gimnazije. Sada iz ove perspektive maturanta, posle četiri godine, mogu da kažem da se nisam pokajala. Opet bih, kada bi se vreme vratilo, uradila isto sa velikim zadovoljstvom zato što ovaj smer i ova škola pružaju dobru perspektivu za dalje školovanje. Prezadovoljna sam prvenstveno profesorima koji su nas usmerili i naučili dosta toga - kaže Milica Đurđević, učenica odeljenja IV1 društvenog smera, koja namerava da se upiše na Fakultet političkih nauka u Beogradu.
Iako je izbor Milicinog vršnjaka Stefana Milića bio prirodno-matematički smer njegova želja da upiše takođe Fakultet političkih nauka u Beogradu samo je još jedan dokaz da sveopšte obrazovanje otvara mnogobrojna vrata u svet znanja.
- Nekako se sve iskristalisalo tokom ove četiri godine pa i pored moje velike ljubavi prema prirodnim naukama ipak su prevagnule društvene tako da je i sam izbor da se upišem na Fakultet političkih nauka došao spontano. Na tu odluku su uticale i vannastavne aktivnsti, dešavanja, brojne sportske aktivnosti, manifestacije, dramska sekcija gde sam takođe dosta puta učestvovao i pratio. Na osnovu mog iskustva mogu da dam jedan savet a to je da se upisom na bilo koji smer u Šabačkoj gimnaziji pruža velika šansa da u životu pronađete pravi put i ostvarite sve što ste očekivali - poručuje Stefan.
Otvarajući mnoge mogućnosti Šabačka gimnazija posle kraćeg perioda stagnacije zalaganjem zaposlenih poslednje dve godine može se pohvaliti, po rečima direktorke Marijane Isaković, dobrim upisom.
- U školi nije ostalo nijedno nepopunjeno mesto. Vrlo je visok prag bodova u odnosu na ranije godine. Na moje veliko zadovoljstvo za gimnaziju se odlučuju i oni koji su bili takmičari u osnovnim školama. Dobijamo darovitu decu posebno u dva odeljenja za talente kao što su filološki i računarski smer, ali za njima ne zaostaju ni društveni ni prirodno-matematički. Pokazatelj dobrog rada je veliki broj odličnih učenika na kraju godine. Dobar primer je odeljenje filološkog smera gde smo od dvadeset učenika imali šesnaest odličnih što pokazuje da su to zaista deca na koju treba računati - ističe direktorka.
USKORO I KINESKI JEZIK
Pored stranih jezika koji se izučavaju u redovnoj nastavi - engleskog, nemačkog, francuskog i ruskog, uskoro će osim fakultativnog japanskog zainteresovani šabački osnovci i srednjoškolci moći da pohađaju časove kineskog jezika. U petak 11. marta Šabačku gimnaziju posetiće predstavnici kineske Vlade koji će omogućiti fakultativno učenje ovog jezika. Grupa je otvorena tako da joj se može pridružiti ko god želi.
ZA BUDUĆE GIMNAZIJALCE
Zbog velike zainteresovanosti roditelja potencijalnih gimnazijalaca zaposleni u Šabačkoj gimnazije organizovaće drugu godinu za redom roditeljski sastanak za sve one koji su neodlučni po pitanju izbora škole. Tako će 16. marta od 19 časova u Svečanoj sali škole buduće razredne starešine na čelu sa direktorkom Šabačke gimnazije Marijanom Isaković odgovarati na sva pitanja zainteresovanih roditelja, ali i porazgovarati o načinu i programu školovanja, udžbenicima.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa