9. septembar 2010.9. sep 2010.
JOVAN LUKIĆ - NEKAD I SAD

OD OBALSKE ZADRUGE DO CARINSKE ZONE

Jovan Lukić, jedan je od šabačkih privrednika koji su svojim radom ostavili značajnog traga u razvoju ove sredine. Bio je uspešan kroz raznovrsne delatnosti i poslove kojima se bavio najupečatljivija radna ali i životna njegova priča vezana je za „Jedinstvo“, prvobitnu obalsku zadrugu od koje je nastala, na srpskim prostorima ali i šire, ugledna carinska zona sa perspektivom da preraste u firmu od izuzetnog značaja za privredni razvoj Šapca i Srbije. I kako to na brdovitom Balkanu biva, tako i ovde, onome što obećava uspeh treba saseći krila, pa je i carinska zona umesto da se razvija u modernu evropsku luku i skladište, rasparčavana i doživela sudbinu mnogih preduzeća koja nisu odolela tranziciji. Ta firma i danas postoji, ali nije onakva kako je to projektovano onih godina kada je na njenom čelu bio Jovan Lukić. A on, znao je satima i danima da presedi ispred kancelarije pojedinih ministara ili funkcionera koji su odlučivali o srpskoj privredi i da na sebi svojstven način isposluje pozitivne odgovore. Žali za onim što nije ta firma postala ali se ponosi onim što je za nju radio i uradio.
Jovan Lukić je rođen 1941. u Šapcu, tu završio osnovnu i srednju ekonomsku, a u Beogradu Višu školu za spoljnu trgovinu, i zbog nedostatka novca nije mogao da nastavi dalje studije. Pošto je bio stipendista „Šapčanke“, tu je po završetku škole počeo i radni staž, gde je vodio izvoz, pa i posle kada se to preduzeće integrisalo u PIK „Mačva“. Kasnije je to postalo PIK „Podrinje“, i iz te firme Jovan prelazi u Opštinu, gde je neko vreme radio u tržišnoj inspekciji a posle u Zavodu za cene.
- Pre toga je taj posao radilo petoro a ja sam to dve godine radio sam, kada sam ujednačio cene za vršioce usluga, jer su bile različite i do trista posto za istu delatnost, onda sam poslat da „likvidiram“ Obalsku zadrugu „Jedinstvo“ koja se nalazila u bivšoj Mačvanskoj ulici.
Ta zadruga je bila vrlo neobična firma?
Kada sam 1978. godine došao u zadrugu, prvi dan su došli kod mene određeni službenici i upozorili me da slučajno ne sazivam sednicu radničkog saveta ili zbor radnih ljudi, to su tada bili organi upravljanja, a da pre toga ne pozovem policiju, jer bez prisustva policije nije mogla da se održi ni jedna sednica, izbijala je tuča uglavnom su dolazili pijani ljudi. Međutim, ja sam sazvao i jedan i drugi organ bez prisustva policije i sve je prošlo u najboljem redu. Suština svega je bila dovođenje novih kadrova, novih ljudi, nalaženje novih poslova i uvođenje reda na terenu za poslove koje su obavljali, jer oni su ranije radili pola za firmu, pola za sebe, pekli jagance i prasiće, na gradilištima sedeli i jeli a deo zarade su davali u firmu. Tada se zadruga bavila utovarom, istovarom, bili su to fizički radnici, za potrebe pojedinih preduzeća.

Najnoviji broj

16. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa