14. april 2016.14. apr 2016.
VLADIMIRCI: POSETA AMBASADORA POSLE VIŠE DECENIJA

BELORUSIJA I KAZAHSTAN U VLADIMIRCIMA

Agilnošću predsednika opštine Vladimirci Milorada Milinkovića i doktora Slavoljuba Savića te posredovanjem privrednika Dragomira Karića proteklog četvrtka u renoviranoj i prepunoj sali Doma palih boraca posle nekoliko decenija gostovali su ambasador Belorusije Vladimir Nikolajevič Čušev i Kazahstana Nurbah Rustemov. Tribina mogućnosti izvoza na tržište Belorusije i Kazahstana gde se uz tople reči govorilo i o neslućenim mogućnostima saradnje.
Karić je ustvrdio da Vladimirci imaju sve što gospod da, i da treba što pre realizovati saradnju i nikako čekati 2020. godinu i prijem u Evropsku Uniju već bogatstvo proizvoda razmenjivati i bratimiti se, zarad buduće saradnje pohvalivši goste koji su odvojili vreme za posetu.
U istom tonu je dobrodošlicu poželeo predsednik opštine upoznavši goste sa vladimiračkom opštinom i potencijalom koji ima u želji da se sarađuje na mnoga leta.
Uz topao prijem i šetnju varošicom tribina je bila prilika da ambasadori kažu svoja očekivanja.
- Nisam došao u Vladimirce samo zbog imena Vladimir već kod prijatelja uz želju da saradnja bude obostrana. Oduševljen sam imenima boraca koji su dali život za slobodu i moram reći da su nam i imena mesta ista uz napomenu da se najmanji grad u Belorusiji zove Kosovo. U Evro Azijskoj zoni ima 180 miliona stanovnika i to je ogromno tržište a, uskoro će i Arapski ambasadori put Vladimiraca i tu je budućnost izvesno velika. Mi ćemo pronaći sličan grad i pobratimiti ga sa Vladimircima kao gest bratstva dva naroda, na tečnom srpskom jeziku govorio je Vladimir Nikolajevič Čušev uz ovacije prisutnih.
Slično je govorio i ambasador Kazahstana Nurbah Rustemov uz opasku da na zidu treba da stoje i imena junaka iz Prvog svetskog rata uz odobravanje svih.
- Hvala gospodinu Kariću koji mi je Srbiju predstavio kakva jeste. Brojne su mogućnosti saradnje i mi treba da preko vas Evropi prodajemo što imamo a vaše proizvode da kupujemo u neograničenim količinama. Jedan naš grad će se pobratimiti sa Vladimircima sa kojima želimo plodnu saradnju uz želju da imate svaku sreću koju ste bogatstvom prirode koji imate zaslužili, bio je nadahnut Rustemov.
Brojna delegacija je uživala u svakom trenu, i obećala skoro viđenje ali i rezultate saradnje koja je nemerljiva kao i bratstvo zemalja Evro Azijske zone sa Srbijom. Veliki broj žitelja opštine je imao privilegiju da vidi visoke goste i čuje najavu svetlije budućnosti u prodaji svojih proizvoda bratskim zemljama.
U skoro u Vladimirce dolaze i ambasadori Tunisa, Alžira, Maroka da uspostave saradnju a već stvorenu sa Belorusima i Kazahstanom u tom timu su i okolne države pa i sama Rusija, rekao je počasni konzul privredne komore Belorusije Dragomir Karić.
Privrednik Karić je pobrao salve aplauza tvrdnjom da je Beloruski ambasador Vladimir morao doći u Vladimirce i da je to Božja volja. Baš kao i saradnja koja je nikla iz želje da i male sredine imaju velike prilike za posao i ostanak mladih na ognjištu.
Svaki deveti traktor na svetu je Beloruski i tu je potencijal saradnje rekli su gosti ali i brojni proizvodi našeg kraja i tu je posao izvesno veliki ali i saradnja koja je nešto što se naprosto moralo desiti, govorili su svi odreda.
S.K.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa