21. april 2016.21. apr 2016.
DR JOVO BAKIĆ O IZBORNIM REZULTATIMA ZA „GLAS PODRINjA“

NIŠTA NOVO POD KAPOM NEBESKOM

Građanima još nije jasno da je komandant oligarhije Aleksandar Vučić i da se njihov položaj nije promenio. Verujem da DS i Saša Radulović neće ući u Vladu, a što se tiče Čedomira Jovanovića i Borisa Tadića, ne verujem da neće ući u kabinet Aleksandra Vučića
Docent na filozofskom fakultetu u Beogradu dr Jovo Bakić je jedan od najboljih poznavalaca srpske političke stvarnosti. Rezultati minulih parlamentarnih izbora za njega nisu iznenađenje, i ne očekuje da će bitno promeniti situaciju u zemlji. Očekuje da SNS oko sebe ponovo ima većinu sličnu u poslednjem skupštinskom sazivu.
Kako komentarišete rezultate parlamentarnih izbora u Srbiji?
- Ništa novo pod kapom nebeskom. Sistem je isti kao što je bio. Oligarhija koja je uspostavljena 5. oktobra je i dalje tu, samo što ona sada ima jednog komandanta, i to je Aleksandar Vučić. I građani misle da Vučić ide u borbu protiv oligarhije, i zato oni glasaju... I još im nije jasno da je on samo komandant te oligarhije, a da se njihov položaj nije promenio. Pobednici su svi koji su ušli u Skupštinu, a poraženi svi ostali.
Koalicija oko SNS, pojačana Partijom ujedinjenih penzionera Srbije, osvojila je značajno manje poslanika nego pre dve godine. SNS sama nema 126 poslanika. Kako gledate na tu činjenicu?
- Srpska napredna stranka nije ni učestvovala na izborima (da li je iko video taj naziv na bilo kojoj listi?). Aleksandar Vučić imaće približno isti broj poslanika koji podržavaju Vladu, oko 160 mandata u Skupštini, i to je sve što se računa.
Posleizborno veče je obeležila konfuzija u vezi sa saopštavanjem rezultata. Koalicija oko Vučića je sa 56 odsto „pala“ na 48, a npr. „Dosta je bilo“, sa 2,5 na skoro šest odsto. U čemu je to bio problem?
- Ni u čemu. Nesposobna i nestručna opozicija je bez razloga histerisala, jer se pobojala da će ponestati sinekura i stranačkih izvora prihoda.
Očigledno je da građani Srbije ne osećaju boljitak o kojem premijer govori, jer su smanjene plate, penzije, nema novih radnih mesta..., a sa druge strane tolika podrška vlastima. Kako to tumačite?
- Gospodar Vučić je oterao Miroslava Miškovića, oličenje oligarhijskog sistema, u zatvor, i na osnovu toga je pribavio poverenje ojađenog i opljačkanog građanstva koje vapi za pravdom. Oligarhija traži demokratsku legitimizaciju, a da bi to dobila, trikovi su dozvoljeni.
Da li bi stranke van pobedničke koalicije trebalo da prihvate eventualni poziv za učešće u Vladi i zašto?
- Uopšte me ne zanima šta pripadnici oligarhije smeraju. Skoro sam siguran da će ponovo SNS da ide sa Socijalističkom partijom Srbije, ili sa LDP-SDS-LSV po principu „ući će zajedno, jer ujedinjeni mogu sve“. LDP-SDS-LSV nisu bili prava opozicija vlasti. Demokratska stranka jeste, ali nije pročistila svoje redove, i zato nemaju poverenje. Ne verujem u ova zaklinjanja da se neće ući u Vladu. Verujem da DS i Saša Radulović neće ući u Vladu, a što se tiče Čedomira Jovanovića i Borisa Tadića, ne verujem da neće ući u kabinet Aleksandra Vučića. Očekujem u narednom periodu, kada govorimo o političkoj situaciji u Srbiji ““ sve najgore.
Izgleda da ste bili u pravu kada ste preporučili da Levica Srbije, u čijem ste pisanju programa učestvovali, ne učestvuje na parlamentarnim izborima.
- Najčešće sam u pravu kada govorimo o politici u Srbiji, i najčešće sam zbog toga duboko nesrećan.
SRBIJA VIDELA BRUKU ŠABAČKOG SNS
Šta je po Vama razlog da se u nekim situacijama drastično razlikuju rezultati izbora koje je koalicija oko premijera osvojila na parlamentarnim u odnosu na lokalne izbore? Pravi primer za to je i Šabac gde je razlika više od 17 odsto.
- S obzirom da je cela Srbija videla bruku čelnika šabačkih naprednjaka, sve iznad nule za njih je uspeh. Naravno, imaju naprednjaci sličnih asova i drugde, npr. u Leskovcu, ali tamo pobeđuju. Morao bih da znam niz drugih detalja da bih mogao to komentarisati.
N. K.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa