28. april 2016.28. apr 2016.
KAJAK ““ KUP SRBIJE

Dobar početak takmičarske sezone

Posle kombinovanih priprema u inostranstvu i Srbiji, kajakaška sezona u našoj zemlji, praktično je počela na Adi Ciganliji, na takmičenju Kupa Srbije. Bila je ovo prva takmičarska provera za naše najbolje kajakaše i start najvažnijih priprema za Olimpusjke igre, Svetska i Evropska prvenstva, Svetske kupove.
Šabac se već nekoliko godina nameće kao jedan od prestonica kajaka u Srbiji. Kajakaši „Zorke“ osvojili su ukupno 13 medalja u svim kategorijama, pet zlatnih, četiri srebrne i isto toliko bronzanih odličja.
Srpski kajak odavno na Bojana Milinkovića gleda kao budućeg olimpijca i zvezdu, ali mladi senior već na startu 2016. godine, dokazao je kako, već sada, pripada domaćem, ali i evropskom vrhu. U sprinterskoj disciplini, trci jednoseda na 200 metara bio je drugi (37:83). Za pobednikom, Markom Novakovićem, zaostajao je 36 stotinki, a iza sebe je ostvavio olimpijce i klupske drugove, Marka Dragosavljevića i Nebojšu Grujića. Grujiću je izmakla medalja u jednosedu, ali je u dvosedu, na istoj deonici, tandem Grujić ““ Novaković još jednom demonstrirao silu. Praktično su veslali svoju trku (31:38), a najbliže partioce ostavili više od četiri sekunde. Odličja iz prestonice, u svoj grad, donela su i preostala dva olimpijca. Dejan Pajić drugi je jednosed na 1.000 metara Kupa Srbije. Jedino je gledao u leđa Tomićeviću, dok su Zorić i Tomićević najbrži odveslali kilometar u disciplini K2 ““ 1.000. U istoj disciplini, Mitjev i Hančovski kroz cilj su prošli treći čime su zaokružili seniorski učinak Šapčana na Kupu Srbije.
Veliki potencijal pokazali su kanuisti iz Šapca. Damjanović i Paunović osvojili su prve dve pozicije u jednokleku na 1.000 metara. Dvostruka pobeda bila je više nego ubedljiva, uz gotovo pola minuta prednosti u odnosu na trećeplasiranog. Isti dvojac, apsolutnu dominaciju potvrdio je i u dvokleku na 1.000 metara. Juniorska priznanja poneli su i Vasić i Damnjanović, srebro u K2 ““ 500, odnosno Vasić i Subotić, bronza u K2 ““ 1.000.
Šabačkom kajaku pripale su i dve kadetske medalje. Pobednici Kupa u dvosedu na 1.000 metara bili su Ninković i Jakovljević, a Jakovljević je bio i treći u K1 ““ 1.000.
Srebro za NinkoviĆa
Tokom vikenda održano je i Prvenstvo Srbije na 5.000 metara. Među šabačkim kajakašima izdvojio se Andrej Ninković, drugi u kadetskoj konkurenciji jednoseda. Žarko Jakovljević nije završio istu trku. Luka Arsenović bio je deveti junior, a Nemanja Rainović sedmi među seniorima.
D. Blagojević

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa