19. maj 2016.19. maj 2016.
Predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić na skupu u Beču o poboljšanju uslova obrazovanja i zapošljavanja

KVALIFIKOVANA RADNA SNAGA DOVODI INVESTITORE

Na trodnevnom Samitu pod nazivom „Izgradnja partnerstva država Zapadnog Balkana na temu razvoja dualnog obrazovanja i stručnog usavršavanja“, održanom prethodne sedmice u Beču, učestvovao je i Grad Šabac. Organizator skupa je Federalna privredna komora Austrije, koja je, zajedno sa Ministarstvom prosvete Austrije, bila domaćin Samita. Delegaciju grada Šapca predvodio je predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić.
Šabac je predstavljen kao primer dobre prakse povezivanja privrede i lokalne samouprave u cilju ekonomskog razvoja, privlačenja investitora i usklađivanja obrazovnih profila sa potrebama privrede.
Posle razgovora sa predstavnicima privrednih komora Austrije i Srbije Kristofom Lajtlom i Markom Čadežom, predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić najavio je potpisivanje pristupanja Šapca projektu SEED (Support of educational and employment development), koji ima za cilj poboljšanje uslova obrazovanja i zapošljavanja na Zapadnom Balkanu.
- U fokusu učesnika skupa bila su pitanja unapređenja povezanosti obrazovnog sistema i privrede, u cilju povećanja kvalifikacije radne snage za adekvatan odgovor na potrebe privrede. Mi smo predstavili svoj Lokalni akcioni plan zapošljavanja, kao primer dobre prakse i povezanosti lokalne samouprave i predstavnika privrede, a učešće u projektu SEED doprineće povećanju kompetitivnosti onih koji traže šansu za posao, što je jedan od prioriteta u daljem razvoju našeg grada ““ kako stvaranjem što boljih uslova za naše mlade sugrađane koji se sada obrazuju, tako i za one koji su završili formalno obrazovanje, da bi ga prilagodili potrebama tržišta, rekao je predsednik Skupštine grada Šapca.
Samo kvalifikovana i edukovana radna snaga može da odgovori potrebama privrede i smanji nezaposlenost. Zato su dualno obrazovanje i kontinuirana edukacija danas aktuelne teme, a najvažniji je adekvatan obrazovni sistem.
- Radna snaga je osnovni problem investitora koji dolaze na Zapadni Balkan pa tako i u naš grad. Nije dovoljno da strane kompanije dođu, moramo da imamo dovoljno obrazovanih kadrova, jer u suprotom kompanije ne mogu da šire svoje kapacitete. U rešavanju problema kvaliteta radne snage potrebno je da učestvuju sve strukture: privreda, Ministartstvo prosvete, lokalne samouprave i nevladin sektor. Skup u Beču bio je prilika da predstavimo naše napore u prevazilaženju ovog problema. Kao primer dobre prakse prezentovali smo Lokalni akcioni plan zapošljavanja grada Šapca, naveo je Nemanja Pajić.
Govoreći o regionalnom programu SEED, Austrijske privredne komore, čiji je cilj poboljšanje uslova obrazovanja i zapošljavanja na zapadnom Balkanu, Pajić je istakao da je to u potpunosti u skladu sa politikom grada Šapca da se najmlađi sugrađani adekvatno obrazuju, a oni koji su školovanje završili, da se dodatno usavršavaju kako bi lakše došli do posla ili plaćenijeg radnog mesta.
- Želimo da uz pomoć fondova Evropske unije razvijamo odnose sa privrednicima i razmenjujemo iskustva sa razvijenim zemljama i regionom, kao i da ostanemo primer dobre prakse što nam ovaj program i omogućava, istakao je predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić.
Region Zapadnog Balkana na skupu u Beču predstavljale su: Srbija, Federacija BiH, Albanija, Makedonija i Crna Gora, a zemlje Evropske unije: Austrija, Hrvatska, Francuska, Nemačka, Italija i Slovenija.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa