19. maj 2016.19. maj 2016.
PETI FESTIVAL EVROPSKOG FILMA

U OSAM GRADOVA

Peti Festival evropskog filma ove godine dobija novi karakter, umesto samo u Beogradu, biće održan u još osam gradova u Srbiji, među kojima je i Šabac. Festivalski dani u Šapcu počinju 30. maja, a poslednja projekcija na repertoaru je 2. juna.
Za četiri festivalska dana, građani Šapca biće u prilici da pogledaju osam filmova najnovije evropske produkcije - najavljeno je danas na konferenciji za medije u Gradskoj kući.
Gordana Marković, direktorka Kulturnog centra Šabac, kaže da je velika privilegija što je Šabac među gradovima u kojima se Festival evropskog filma organizuje.
-Peti festival evropskog filma, u organizaciji Delegacije Evropske unije i EU info centra, na naše veliko zadovoljstvo organizuje se ove godine i u Šapcu. Od 30. maja do 2. juna u Kulturnom centru prikazivaće se svako veče po dva filma, jedan od 19 časova, drugi u 21 sat, a ulaz će biti slobodan, najavila je Gordana Marković na konferenciji za medije.
Igor Marsenić, član Gradskog veća grada Šapca, istakao je da važno da filmska umetnost u Šapcu nastavi da živi i da publika ima priliku da vidi filmove u kojima komercijalni sadržaj nije dominantan.
-Na Festivalu će biti prikazani vrlo zanimljivi umetnički filmovi iz velikog broja evropskih zemalja. Zahvljujući festivalu, nama manje poznate kinematografije biće prisutne i vidljive u Šapcu. Svaki put kada budemo imali ovakve inicijative i predloge mi ćemo rado izaći u susret i obezbediti sve neophodne uslove. Jako je važno da filmska umetnost u Šapcu nastavi da živi na adekvatan način u uslovima kakvi su trenutno. Ovo je specifičan festival, okrenut svemu što nije komercijalni sadržaj. Pozivam sve ljude koji vole film da pogledaju ova zanimljiva filmska ostvarenja. Nadam se da ćemo dobiti dobru energiju i poruku da je film neophodan gradu, rekao je Marsenić.
Nebojša Glišić iz EU info centra naglašava da u Srbiji postoji problem što evropska kinematografija nema prohod do srpske publike i da je Festival evropskog filma prilika da zemlje članice EU promovišu svoje kulture.
- Svaki film je na neki način predstavnik zemlje iz koje dolazi. Svi građani Šapca će imati mogućnost da vide jednu vrstu karnevala u žanrovskom smislu. Filmovi su različitih žanrova, od dokumentarnog filma do horora i komedije, objasnio je Nebojša Glišić.
Prvog dana festivala biće prikazani filmovi „Palme“ iz Švedske i „Leto“ iz Francuske. Narednog dana građani Šapca će moći da pogledaju hrvatski film „Vis a Vis“ i bugarski „Jarac“. Trećeg festivalskog dana na repertoaru će biti filmovi „A.C.A.B.“ iz Gračke i „Laku noć, mama“ iz Austrije. Završne večeri festivala biće prikazani „Tuđina“ iz Nemačke i „ Admiral“ iz Holandije. Nastavak festivala planiran je na jesen kada će novih devet filmova biti predstavljeni publici u Srbiji.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa