26. maj 2016.26. maj 2016.
STVARANjE EVROPSKOG FUDBALSKOG PRVENSTVA

Ostvarenje očeve vizije

Sve počasti Olimpijskim igrama, ali za ljubitelje najpopularnijeg sporta na svetu, najvažnije takmičenje ove godine ne počinje 5. avgusta, već znatno ranije, za samo osam dana. Francuska će ugostiti 24 najbolje evropske selekcije, kreće EVROPSKO PRVENSTVO!
Vaš i naš list, u ovom i narednom broju, daće skroman doprinos najavi kontinentalne smotre fudbala. Kako logika nalaže, priču o EP treba započeti od ideje koju su nosili otac i sin, Anri i Pjer Delon. Malo ljudi zna da su neka kontinentalna takmičenja starija i od Svetskog prvenstva. Prvi Kup Amerike održan je još 1916. godine, a nekako paralelno sa idejom o održavanju prvog Svetskog prvenstva, koju je osmislio Anri, a u delo sproveo Žil Rime, Delon je želeo da bude organizovan i kontinentalni šampionat u Evropi. Ipak, takva ideja nije naišla na dobar prijem. Tridesetih godina u Evropi se više pažnje posvećuje razvoju klubova, a procene skoro svih saveza bila je da Svetska prvenstva i OI ispunjavaju sve potrebe što se reprezentativnog fudbala tiče. Veliki zaljubljenik u ovu divnu igru, Anri Delon, nije odustajao od svojih ideja ni posle rata. UEFA je osnovana 1954. godine, a on je već imao spremne planove o Kupu šampiona za klubove i Prvenstvu Evrope. Prihvaćen je samo prvi predlog, dok je drugi odbijen zbog zgusnutog rasporeda, ali i blokovske podele u Evropi, još uvek vrlo jake. Vizionar i sanjar, dočekao je da 4. septembra 1955. godine, u Lisabonu, odgleda utakmicu „Sporting“ ““ „Partizan“, prvi meč Kupa šampiona, isprati rezultate prvog i drugog kola, a onda napusti ovaj svet. Ipak, sa njim nije otišla i ideja o nadmetanju evropskih nacija. O svemu što je želeo, pričao je svom sinu, Pjeru, koji je na sebe preuzeo obavezu da ispuni očev san. Nasledio ga je na mestu gen. sekretara UEFA i na kongresu 1956. ponovo izložio ideju o Kupu nacija. Ovaj put jednoglasno je prihvaćena, a takmičenje nazvano „Kup Anrija Delona“. Pjer je i osmislio prvi trofej koji je izgledom podsećao na Rimsku amforu, sa gravurom igrača koji žonglira loptu preuzetom sa spomenika iz rimskog doba. Trofej osmišljen onda, bio je aktuelan do Evropskog 2012. godine.
Sistem takmičenja bio je takav da se igraju dvomeči do polufinala, a onda F4 bude organizovan u jednoj državi. Ipak, kada je došlo vreme za prijavljivanje reprezentacija, istočni blok bio je daleko revnosniji, dok Zapadna Nemačka, Engleska, Italija, Holandija... nisu bili zainteresovani. Kako se prijavilo ukupno 17 država, neparan broj, žrebom su prvo određeni rivali u baražu za osminu finala, a onda i ostali parovi. Kuglice su, u baražu, uparile R. Irsku i Čehoslovačku (2:0, 0:4), no prvi meč Kupa Anrija Delona bio je duel osmine finala, SSSR ““ Mađarska (28. sept. 1958. godine). U obe utakmice slavili su Sovjeti, 3:1 i 1:0. Koliko je bilo težak opstanak ideje EP govori podatak da su osmina i četvrtfinale trajali gotovo dve godine, a revanš SSSR ““ Mađarska, igran je u Budimpešti godinu dana kasnije u odnosu na prvi meč.
Politika je „pripretila“ ponovo u četvrtfinalu. O učesniku završnice trebalo je da odlučuju Španija i Sovjetski Savez. Ipak, Kaudiljo Franko zabranio je svojoj Španiji da putuje u Moskvu. UEFA donosi jednu ispravnu odluku, Špance izbacuje iz daljeg takmičenja. Među četiri najbolje, uz Sovjete, našli su se: Jugoslavija, eliminisavši Bugarsku (2:0; 1:1), a potom i Portugal (1:2; 5:1), potom Čehoslovačka (Danska 2:2 i 5:1, Rumunija 2:0 i 3:0), odnosno Francuska (Grčka 7:1 i 1:1; Austrija 5:2 i 4:2). Domaćin finalnog turnira bila je Francuska, u čast „oca“ Evropskog prvenstva.
Žreb je odlučio da u polufinalu igraju: Francuska ““ Jugoslavija i SSSR ““ Čehoslovačka. Selektor Ljubomir Lovrić, za put u „grad svetlsoti“ odabrao je sastav: Vidinić, Šoškić, Zebec, Knež, Đurković, Jusufi, Žanetić, Miladinović, Perušić, Šekularac, Jerković, Galić, Matuš, Kostić.... (više u sledećem broju).
4, 8, 16, 24.....
Sve do EP u Italiji 1980. godine, sistem takmičenja bio je poput prvog Prvenstva. Od Apeninskog poluostrva do Engleske 1996. godine, takmiči se osam najboljih ekipa podeljenih u dve grupe po četiri, a dve najsupešnije prolaze u polufinale. Broj učesnika dupliran je u Engleskoj, te je na narednih pet šampionata, učestvovalo 16 reprezentacija, podeljenih u četiri grupe, a dve prvoplasirane obezbeđivale su mesto u četvrtfinalu. Prvenstvo u Francuskoj biće prvo na kome će učestvovati 24 selekcije, podeljene u šest grupa. Dve prvoplasirane i četiri najbolje trećeplasirane, igraće u osmini finala. Ujedno, ovo je i poslednje prvenstvo gde će samo jedna država biti domaćin. Već od EP 2020. godine, mečevi će biti igrani u 20 različitih gradova širom Evrope.
D. Blagojević

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa