26. maj 2016.26. maj 2016.
NAJNOVIJA OSTVARENjA EVROPSKE KINEMATOGRAFIJE U ŠAPCU

PRAZNIK AUTORSKOG FILMA

Festival evropskog filma, u organizaciji Info centra Delegacije Evropske Unije, ove godine se prikazuje u osam gradova Srbije. Umesto u Beogradu, kao prethodnih godina, najnoviji filmovi evropske produkcije videće građani Novog Sada, Niša, Šapca, Vaqeva, Prijepoqa, Negotina, Prokupqa i Užica.
Projekcija evropskih filmova u Šapcu je počela je u ponedeqak, u velikoj sali Kulturnog centra. Festival su otvorili Ričard Maša, sekretar Delegacije EU u Srbiji i Igor Marsenić, član Gradskog veća.
- Veoma mi je drago što su Šapčani, koji imaju bogatu kulturnu istoriju, dobili priliku da vide produkciju sedamnest filmova iz zemaqa koje su članice EU, rekao je Maša.
Prema Marsenićevim rečima, “ovo je praznik autorskog filma, koji se retko da videti, kako zbog čiwenice da je većina gradova ostala bez bioskopske dvorane, tako i zbog agresivnog nastupa holivudskog filma“.
- Ova kinematografija ne može da se vidi na redovnim bioskopskim repertoarima ili na TV kanalima. U pitawu su najnovija ostvarewa evropske kinematografije, različitih žanrova i poetika, dokumentarni i igrani filmovi. Posebno bih izdvojio austrijski film “Laku noć, mama“, “Admiral“, koji je neka vrsta holandskog blokbastera i francuski film “Leto“, koji tretira seksualnost na nov način, u drugačijem kontekstu, rekao je Filip Kovačević iz Kulturnog centra.
Festival u Šapcu otvorila je projekcija izvanrednog švedskog dokumentarnog filma “Palme“, o životu Olafa Palmea, premijera Švedske, koji je ubijen 1986. godine. Iste večeri, prikazana je romantična drama francuske kinematografije “Leto“. U protekla dva dana, Šapčani su imali priliku da vide filmove savremene produkcije iz Hrvatske, Grčke, Bugarske i Austrije, a večeras je na repertoaru nemački film “Tuđina“ i holandski “Admiral“.
Festival evropskog filma, koji se nastavqa u septembru, podržala je Gradska uprava.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa