26. maj 2016.26. maj 2016.
RADIONICA “PODRŠKA ŽENSKOM PREDUZETNIŠTVU“ U ŠAPCU

GODINU PREDUZETNIŠTVA TREBA ISKORISTITI

Četvrta edukativna radionica “Podrška ženskom preduzetništvu“ održana je u četvrtak u Centru za stručno usavršavanje na Letnjikovcu. Radionicu organizuje privredna komora Srbije u saradnji sa Udruženjem poslovnih žena Srbije, Fondom za razvoj Republike Srbije i Razvojnom agencijom Srbije, uz podršku kompanije DHL International Beograd.
Radionicu je otvorio Aleksandar Gračanac iz Centra za mala i srednja privredna društva Privredne komore Srbije, koji je podsetio da je ova godina, odlukom Vlade i Ministarstva privrede proglašena za Godinu preduzetništva i da je to dobar povod da se na adekvatan način vrši promocija preduzetništva. Prema njegovim rečima, tri stuba aktivnosti je predviđeno za ovu godinu.
-Prvi stub aktivnosti je da se do kraja godine uradi zakonodavni okvir izmena i dopuna zakonskih procedura vezanih za preduzetništvo na način koji bi odgovarao strategiji koja je urađena prošle godine. drugi nivo je finansijska i nefinasijska podrška. Treći stub je afirmacija preduzetništva na svim nivoima, kako ženskog, preduzetništva mladih, tako i socijalnog preduzetništva, rekao je Gračanac i dodao da je kod nas preduzetništvo još uvek ispod proseka i da ovim radionicama pokušavaju da poprave ambijent.
Nataša Glavendekić, ispred Razvojne agencije Srbije predstavila je program za star ap, u okviru kog je deo sredstava namenjen ženskom preduzetništvu. Navela je da je od ukupnog budžerta od 100 miliona dinara, 30 odsto odvojeno za ovu namenu.
-Postoji dobar odziv i veliko interesovanje ove godine. Imamo pozitivne primere iz prethodnih godina i nadamo se da će se to nastaviti. Ovu Godinu preduzetništva treba iskoristiti. Većina državnih institucija je spremna da pomogne, istakla je Nataša Glavendekić.
Predstavncica Razvojne agencije navela je da su žene u Srbiji veoma dovitljive i veoma uspešne u proizvodnji, a da su pravljenje keteringa i nakita među najboljim primerima.
Na ovim radionicama uvek bude dosta primera dobre prakse. Ana Ćubela iz Beograda vodi jedan od najposećenijih blogova u našoj zemlji “Hrono kuhinja“, a autor je i hrono kuvara koji je za pet meseci imao 10 izdanja.
-Posle 20 godina dosta uspešne karijere odlučila sam se za promene u svom životu. Od hobija sam napravila posao. Upravo zahvaljujući ovakvim radionicama probaću da napravim nešto još bolje. Da nema ove vrste inicijative mislim da bi bilo mnogo teže, rekla je Ana Ćubela.
Marija Ivanković, pored toga što je primer dobre prakse, u radionici je učestvavala i kao članica Udruženja poslovnih žena Srbije, ali i kao koordinator za razvoj ženskog preduzetništva u gradu Šapcu. Ivanovićeva duže od 10 godina vodi svoju umetničku radionicu “Marija hand made“ koja se bavi proizvodnjom unikatne odeće od prirodnih materijala, bazirane na tehnici ručnog rada.
Garderobu, pored Šapca, prodaje u Beogradu, Beču i Amsterdamu.
-Meni su ovakve radionice bile bitne kako na početku poslovanja, tako i sada. Na njima se dobijaju prave informacije u pravo vreme i znamo kakvi vidovi podrške za razvoj postoje. Program za razvoj ženskog preduzetništva, koji koordiniram, podržan je od strane Gradske uprave. Mislim da smo jedini grad koji na takav način pruža podršku razvoju ženskog preduzetništva. Naš program ima oko 160 polaznica koje će raditi u dva sektora, jedan je sektor proizvodnje i prerade hrane, a drugi sektor proizvodnje i prerade tekstila. Trenutno radimo na formiranju zadruge i to će biti jedna vrsta javnog preduzeća koje će uposliti lokalne žene, objasnila je Ivankovićeva.
Na kraju radionice posvećena je pažnja i akciji “Budi odgovorna“ koja se bavi prevencijom raka grlića materice.
Sledeća radionica “Podrška ženskom prduzetništvu“ održava se u Kraljevu.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa