Инфо

26. мај 2016.26. мај 2016.
РАДИОНИЦА “ПОДРШКА ЖЕНСКОМ ПРЕДУЗЕТНИШТВУ“ У ШАПЦУ

ГОДИНУ ПРЕДУЗЕТНИШТВА ТРЕБА ИСКОРИСТИТИ

Четврта едукативна радионица “Подршка женском предузетништву“ одржана је у четвртак у Центру за стручно усавршавање на Летњиковцу. Радионицу организује привредна комора Србије у сарадњи са Удружењем пословних жена Србије, Фондом за развој Републике Србије и Развојном агенцијом Србије, уз подршку компаније ДХЛ Интернатионал Београд.
Радионицу је отворио Александар Грачанац из Центра за мала и средња привредна друштва Привредне коморе Србије, који је подсетио да је ова година, одлуком Владе и Министарства привреде проглашена за Годину предузетништва и да је то добар повод да се на адекватан начин врши промоција предузетништва. Према његовим речима, три стуба активности је предвиђено за ову годину.
-Први стуб активности је да се до краја године уради законодавни оквир измена и допуна законских процедура везаних за предузетништво на начин који би одговарао стратегији која је урађена прошле године. други ниво је финансијска и нефинасијска подршка. Трећи стуб је афирмација предузетништва на свим нивоима, како женског, предузетништва младих, тако и социјалног предузетништва, рекао је Грачанац и додао да је код нас предузетништво још увек испод просека и да овим радионицама покушавају да поправе амбијент.
Наташа Главендекић, испред Развојне агенције Србије представила је програм за стар ап, у оквиру ког је део средстава намењен женском предузетништву. Навела је да је од укупног буџерта од 100 милиона динара, 30 одсто одвојено за ову намену.
-Постоји добар одзив и велико интересовање ове године. Имамо позитивне примере из претходних година и надамо се да ће се то наставити. Ову Годину предузетништва треба искористити. Већина државних институција је спремна да помогне, истакла је Наташа Главендекић.
Представнцица Развојне агенције навела је да су жене у Србији веома довитљиве и веома успешне у производњи, а да су прављење кетеринга и накита међу најбољим примерима.
На овим радионицама увек буде доста примера добре праксе. Ана Ћубела из Београда води један од најпосећенијих блогова у нашој земљи “Хроно кухиња“, а аутор је и хроно кувара који је за пет месеци имао 10 издања.
-После 20 година доста успешне каријере одлучила сам се за промене у свом животу. Од хобија сам направила посао. Управо захваљујући оваквим радионицама пробаћу да направим нешто још боље. Да нема ове врсте иницијативе мислим да би било много теже, рекла је Ана Ћубела.
Марија Иванковић, поред тога што је пример добре праксе, у радионици је учествавала и као чланица Удружења пословних жена Србије, али и као координатор за развој женског предузетништва у граду Шапцу. Ивановићева дуже од 10 година води своју уметничку радионицу “Марија ханд маде“ која се бави производњом уникатне одеће од природних материјала, базиране на техници ручног рада.
Гардеробу, поред Шапца, продаје у Београду, Бечу и Амстердаму.
-Мени су овакве радионице биле битне како на почетку пословања, тако и сада. На њима се добијају праве информације у право време и знамо какви видови подршке за развој постоје. Програм за развој женског предузетништва, који координирам, подржан је од стране Градске управе. Мислим да смо једини град који на такав начин пружа подршку развоју женског предузетништва. Наш програм има око 160 полазница које ће радити у два сектора, један је сектор производње и прераде хране, а други сектор производње и прераде текстила. Тренутно радимо на формирању задруге и то ће бити једна врста јавног предузећа које ће упослити локалне жене, објаснила је Иванковићева.
На крају радионице посвећена је пажња и акцији “Буди одговорна“ која се бави превенцијом рака грлића материце.
Следећа радионица “Подршка женском прдузетништву“ одржава се у Краљеву.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa