26. maj 2016.26. maj 2016.
„NIKOLAJEVI“ HEMIČARI NA TRONU USPEHA

VELIČANSTVENA TROJKA

Na Republičkom takmičenju u Aranđelovcu Maša Đurić, Natalija Nešković i Milica Mirković, kao jedine predstavnice grada Šapca, osvojile prvo, drugo i treće mesto
Zahvaljujući velikom radu i trudu tokom proteklog perioda učenice OŠ „Nikolaj Velimirović“ Maša Đurić, Natalija Nešković i Milica Mirković na nedavno održanom Republičkom takmičenju iz hemije u Aranđelovcu osvojile su u kateoriji osmaka drugo mesto, a sedmaka prvo i treće. Kako uspeh za njih tri tako i za školu koja je u konkurenciji sa ostalima pobrala najviše nagrada.
- To je za hemiju veliki broj učesnika zato što je veoma teško stići na takmičenje iz hemije. Prvo su morale da savladaju opštinski nivo, okrug, gde spada i Loznica, Ljubovija, Bogatić, Vladimirci tako da je taj uspeh još veći. Takmičenje iz hemije je specifično jer pored testa postoji još i eksperimentalni deo. To je dodatni stres za decu koji su one uspele da savladaju. - rekao je Duško Mitrović, prof. hemije.
Posle prve nagrade iz fizike Maša Đurić, učenica VII4, uspela je isto to da ponovi iz hemije. Kako je sama rekla nije joj bilo teško pošto obožava nauku, a pogotovo prirodne nauke. Zato ne čudi što je i u matematici odlična.
- Išla sam na razna takmičenja iz matematike. Posebno mi je draga prva nagrada iz fizike. Za takmičenje iz hemije lepo smo se spremili iako nemamo puno uslova u školi što bi bilo lepo kada bi mogli da nam omoguće. Nastavnik Duško je bio posvećen i sa svim tim malim materijalom koji imamo uspeo je da nam pomogne u tome. Eksperimentalne vežbe jako su zanimljive. Ne treba se plašiti neuspeha. Važno je vežbati jer radom se sve postigne. Što kažu jedan odsto talenta, devedeset devet odsto rada - poručila je Maša.
Za godinu dana stariju Nataliju, učenicu VIII1, dodatni rad na eksperimentima predstavlja pravo zadovoljstvo.
- Oni nekako pokreću više razmišljanja. Mnogo je zanimljivije nego da samo pišemo i računamo. Praktično možemo da vidimo šta se dešava, pa je mnogo lakše da odredimo šta se traži. Uvek treba ići dalje. Nema veze ako nekada malo i podbacimo. Treba da nastavimo dalje da radimo i da verujemo da ćemo uspeti da ostvarimo rezultat neki drugi put.
O Milici Mirković, učenici VII4, govore nagrade kojih je i ove godine bilo puno. Prva nagrada iz fizike, treća iz matematike, prva na Dopisnoj olimpijadi, druga na Internet olimpijadi.
- Bilo je lepo. Trema je bila prisutna ali mnogo manje nego ranije. Pomalo je bilo teško pripremati se za takmičenje kada ih je u prethodnom periodu bilo dosta. Ipak nađe se vremena za sve jer u pitanju je ljubav prema hemiji.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa