26. maj 2016.26. maj 2016.
„SVETOSAVSKO ZVONCE“ NAGRADILO UČENICE ŠKOLE PRIMENjENIH UMETNOSTI

UMEĆE REČI I FOTO IZRAZA

Na svečanosti u Ruskom domu 24. maja dodeljene nagrade Ani Lukić, Jovani Jakovljević i Jeleni Milić osvojene na konkursu na temu „Porodica“, koji je raspisao časopis Srpske pravoslavne crkve u saradnji sa Međunarodnim fondom jedinstva pravoslavnih naroda iz Moskve (Odeljenje za Srbiju)
Sada već tradicionalno među nagrađenima na konkursu časopisa Srpske pravoslavne crkve „Svetosavsko zvonce“ našli su se i učenici Škole primenjenih umetnosti. Ovogodišnja tema „Porodica“ najbolje je odgovarala trima učenicama koje su osvojile ukupno četiri nagarde: Ani Lukić, učenica drugog razreda, prvo mesto za fotografiju (mentor Mileta Đurić) i treće mesto za likovni rad (mentor Nataša Jovanović), Jovani Jakovljević, učenici četvrtog razreda, drugo mesto za fotografiju (mentor Mihailo Simović) i Jelena Milić, učenica trećeg razreda, treće mesto za literarni rad na zadatu temu (mentor Dragana Đermanović).
- Tema mi je bila inspirativna pošto nas ima puno u porodici. Zato imam puno fotografija koje nastanu u toku neke porodične večere ili uopšte nekih porodičnih skupova. Porodica je nekako najvažnija za sve. Stub svega. Treba imati porodicu da bi mogli da uspemo u životu. Nagrade, odlazak na Krf i mobilni telefon, podstrek su za dalji rad na oba područja. Odlazak na Krf polovinom avgusta očekuje se sa nestrpljenjem - kaže Ana, učenica II3, obrazovnog profila konzervator pozlatar.
Prema rečima prof. Nataše Jovanović, Anine mentorke kada je u pitanju kaligrafija, „Svetosavso zvonce“ je i ove godine u radovima prepoznalo pravi kvalitet i adekvatno ga nagradila.
- Teško je biti siguran u podudarnost ukusa, ali me uvek iznova obraduju izborom i potencijalom koji prepoznaju u našim učenicima. Sa prvonagrađenim učenicama već tri puta sam posetila Krf i znam koje je bogatstvo posetiti ga jer čuva jedan od najtežih trenutaka naše istorije vezan za Prvi svetski rat.
Jelenu Milić, učenicu treće godine obrazovnog profila konzervator preparator, za pesmu, kojom je u kategoriji literarnih radova osvojila treće mesto, inspirisala majka.
- Majka je ta koja me svaki dan dočeka i koja mi pruža veliku podršku, oslonac, tako da je ona glavna figura u mom životu. Potajno sam se nadala nagradi ali s obzirom da je to bio međunarodni konkurs nisam mogla da očekujem previše. Prezadovoljna sam. Ovo je za mene veliki uspeh pošto pesme pišem tek manje od godinu dana - sa osmehom je istakla Jelena.
Zadatak mentora, bar kako kaže prof. srpskog jezika i književnosti Dragana Đermanović, je da učenike usmeri uz određene sugestije.
- S obzirom da je reč o detetu koje je izuzetno talentovano i vredno moj posao nije bio veliki jer je ona veći deo obavila sama a ja sam bila tu da dam neke skretnice. Veliki međunarodni konkurs tako da je konkurencija bila velika, naročio u domenu literarnog stvaralaštva. Pristigao je veliki broj radova iz SAD, Kanade, Republike Srpske, Federacije BiH, Slovenije i, naravno, iz naše zemlje. Jelena je dobila treću nagradu za literarno stvaralaštvo što je jedna novina za našu školu.
SVETLA FOTOGRAFSKA BUDUĆNOST
Kako zbog opravdanog izostanka Jovana Jakovljević nije bila u mogućnosti da nešto kaže o svom učešću na konkursu reči pohvale čuli smo od njenog mentora prof. Mihaila Simovića.
- Jovana je naša učenica koja je do sada u oblasti fotografije postigla zaista mnogo. Imala je i svoju smaostalnu izložbu ovde u galeriji škole. Redovno je učestvovala u Beogradu u galeriji SKC i osvajala zaista brojne nagrade i na međunarodnim i na republičkim takmičenjima. Na istom ovom konkursu prošle godine osvojila prvu nagradu, ove drugu.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa