9. jun 2016.9. jun 2016.
Prva aktivnost Naučnog kluba

ZAJEDNO DO VELIKIH DOSTIGNUĆA

Nakon potpisivanja memoranduma o saradnji Grada Šapca, Centra za stručno usavršavanje i Centra za promociju nauke, učenici OŠ „Janko Veselinović“ i OŠ “Vuk Karadžić“, polaznici Centra za talente su predstavili svoje istraživačke radove sa ovogodišnjeg takmičenja u Loznici.
Nikola Milićević, učenik sedmog razreda OŠ „ Janko Veselinović“ je objašnjavao kako se pravi kalendar, zašto februar ima 28, odnosno 29 dana, zašto Srbi slave dve Nove godine i zašto ćemo u 21. veku Božić slaviti 8. januara. Time je predstavio svoj istraživački rad „Kalendar“. Đak OŠ „ Vuk Karadžić“ Bogdan Delić je prezentujući svoj rad „Zlatni presek“ pojasnio šta se to smatra božanskom proporcijom, govorio je o primeni zlatog preseka u umetnosti, slikarstvu, arhitekturi, muzici. Podstaknuta činjenicom da sve više njenih drugara nosi naočare, Jana Maksimović iz OŠ „Janko Veselinović“ je napisala rad „Čulo vida ““ mane oka“. Objasnila je kako nasledni i faktori spoljašnje sredine, pol i godine života utiču na pojavu kratkovidosti, dalekovidosti i daltonizma. Fizikom su se bavili Jankovci Ivan Gajić i Noel Garjetović. Kroz svoj rad „Sila trenja“ Ivan je objasnio na osnovu teorijskih saznanja i eksperimenata uticaj sile trenja na kretanje tela u prirodi, zbog čega je ono korisno i zbog čega štetno. Temu „Nastanak svemira“ je predstavila Noel, govoreći o teorijama o nastanku svemira do kojih su došli naučnici Aristotel, Ptolomej, Kopernik, koje su doprinele lakšem razumevanju svemira i njegovom širenju. Učenica tvrdi da se vasiona i dalje širi a dokle će ne zna.
Podrška učenicima su bili pre svega njihovi drugari , ali i nastavnici ““ mentori Marija Stojićević, Katarina Janković, Bojana Srdanović i Svetlana Nikolić. Učenici su sa predavanja izašli zadovoljni, jer su nešto novo zanimljivo naučili. Direktor Centra Goran Stojićević im je porucio da su vrata Naučnog kluba uvek otvorena, da je to kutak gde mogu da se druže da razmenjuju ideje, da zajedno razmišljaju o naučnim dostignućima.
U utorak 7. juna je u Centru za stručno usavršavanje otvoren 10. Naučni klub u Srbiji.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa