23. jun 2016.23. jun 2016.
KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU ZELENIH OPŠTINE BOGATIĆ O ŠTETI KOJU STVARAJU DABROVI U MAČVI

USEVI I ŠUME NA UDARU ZAŠTIĆENIH GLODARA

Stigli su na svoje stanište, zahvaljujući poklonu Bavarske vlade, bari Zasavica 2007. godine. Kolonija od 35 dabrova, razmnožila se i dospela u Bitveni kanal, koji prolazi kroz više mačvanskih atara. Sada seljacima u Crnoj Bri, Uzveću, Banovom Polju i drugim selima čija su imanja blizu kanala prave velike štete, rekao je pored ostalog Lazar Firaunović, zamenik predsednika OO Zelenih u Bogatiću, otvarajući konferenciju za štampu koju je ovaj pokret organizovao proteklog ponedeljka u svojoj novoj prostoriji u Bogatiću.
Stavove oštećenih poljoprivrednika iz Uzveća, Dragorada Ilinčića, Milivoja Tanasića, Vojislava Vojinovića, Slavka Ilinčića i dosta drugih iz Ševaričkog atara, čija imena ne zna, preneo je njihov kolega Zoran Ašković, mladi poljoprivrednik iz Uzveća.
- Svi mi plaćamo u okviru poreze i stavku za odvodnjavanje, koja nije mala, a njive su nam poplavljene, konkretno moja oko dva hektara, duž kanala, jer dabrovi pored ostalog ( jedu kukuruz, režu šume) prave brane na nekim delovima kanala i tako otežavaju protok vode, dalje u Savu. Država štetu ne nadoknađuje, a nismo zadovoljni ni čišćenjem kanala. S druge strane znamo da su dabrovi zaštićena vrsta i ne smeju se uništavati, kaže Ašković.
Na ove probleme ukazao je i Dragan Ilić, predstavnik “Zelenih“ za severnu Mačvu.
- Veliki problem je čišćenje kanala. Najveći prirodni neprijatelj dabra je vuk, a lovi ga i lisica. Razmnožava se sporo i ima veliku stopu smrtnosti. Žive u proseku oko osam godina, najčešće porodično, ističe Ilić.
“Zeleni“ opštine Bogatić, ovog puta prosledili su na adrese predsednika opštine i predsednika Skupštine opštine Bogatić inicijativu za sazivanje i organizaciju Foruma zainteresovanih strana u vezi problema dabrovi.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa