23. jun 2016.23. jun 2016.
REKOSTRUKCIJA CRKVE U VARNI

SLOGA OBNAVLjA SVETINjU

Sredstvima vernika, uz veliku podršku meštana i sveštenika, rekonstruiše se Crkva Svetog Marka u Varni
Nakon skoro dve pune decenije, odnosno 1997. godine, rekonstruiše se fasada Crkve Svetog Marka u Varni. U ovom mestu ima oko 250 verujućih prodica od kojih je veliki broj, novcem, ali i izvođenjem radova, učestvovao u obnovi crkvenog zdanja.
- Radovi su počeli odmah posle obeležavanja crkvene slave, 8. maja, uz podršku meštana Varne. Novac za sanaciju fasadu obezbedilu su meštani. Veliki deo radova na crkvi besplatno izvode stanovnici Varne. Nadamo se da će do kraja juna biti završeni radovi na gletovanju. Nakon čega će početi i rekonstrukcija fasade. Planiramo da sledeće godine rekonstruišemo i unutrašnjost objekta, navodi sveštenik Nemanja Đurđević.
Sveštenička porodica Đurđević na službi u Varni je od 1990. godine. O istoriji ove svetinje znaju sve.
- Gradnja crkve počela je 1903. godine, a završena je osam godina kasnije, kada je hram i osveštan. Nažalost, tri godine kasnije, tokom Prvog svetskog rata, crkva je spaljena i porušena. Crkva je tada bila vojna bolnica, a mnogi umrli vojnici su sahranjeni u dvorištu hrama, da bi nakon ratnih sukoba njihovi posmrtni ostaci bili preneti u Spomen kosturnicu na Ceru. Posle rata Crkva Sveog Marka je obnovljena zahvaljujući sredstvima meštana Varne i Gornje Vranjske, kao i iz sela Pocerski Metković, Slatina i Maovi. Tako je crkva ponove počela da radi, a poslednju ozbiljnu rekonstrukciju doživela je 1997. godine, kada je urađena fasada koja se sada rekonstruiše, kaže Đurđević.
Hram u Varni će, nesumnjivo, u narednim godnama zasijati punim sjajem. Aktuelne radove ubrzaće i obećana finansijska podrška Saveta mesne zajednice, kroz sredstva koja su u ovom mestu prikupljena kroz povraćaj novca od poreza na imovinu.
M.S.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa