Info

28. jul 2016.28. jul 2016.
MLADI TALENTI - LENKA ROSIĆ

DOBAR ROD PLODNE LOZE

“Kad je dat, talenat je u grozdu“. Ova rečenica je primenjiva kako na pojedince, tako i na porodične loze koje daju bogate plodove.
U ovom broju “Glasa Podrinja“ predstavljamo Lenku Rosić, učenicu OŠ “Nikolaj Velimirović“, koja je završila peti razred, a već osvojila dve nagrade iz matematike na nivou republike.
- U petom razredu imam samo matematiku od prirodnih nauka. Ne spremam se privatno, učim sama i idem na dodatnu nastavu u školi. Jedva čekam hemiju, fiziku i biologiju, kaže Lenka koja je na Dopisnoj matematičkoj olimpijadi osvojila drugu nagradu u Srbiji, a na Matematičkom turniru u ekipnom takmičenju, zajedno sa drugarima odnela prvu nagradu.
Pored matematike, zanimaju je jezici, voli engleski, a nastavnik joj je rekao da je talentovana. Inače, ne samo da je odličan učenik i da je kandidat za vukovca, kroz smeh nam kaže da je dobila samo četiri četvorke u dosadašnjem školovanju. Ono što je posebno u ovoj priči je Lenkina skromnost, od roditelja smo saznali da sama uči, usput, ne opterećuje ni sebe, ni druge. Skromna, ali sigurna, zrela za svoje godine, a opet - dete, Lenka odaje utisak nekog ko je predodređen za uspeh. Na ovom mestu ne možemo a da ne pomenemo korene i gene, porodični pedigre, bez i najmanje namere i potrebe za elitizmom. Lenkin deda po majci je magistar književnosti, čuveni profesor i dobričina Miljko Beljić, koji je nedavno napustio ovaj svet, baka Milica psiholog, jedna tetka lekar, druga doktor književnosti i prevodilac, majka Marija radi kao sekretar u “Zelenoj“ školi, a tata Rade je ekonomista. Brat Dimitrije se opredelio ove godine da ide stopama baka - Mice, upisao je psihologiju, a Lenka još uvek ne razmišlja šta će raditi kad poraste, za sada zna da će biti đak Šabačke gimnazije. U međuvremenu, nastavlja da trenira odbojku i da se, kao svako mlado biće, raduje životu i druži sa vršnjacima.
M.F.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa