11. avgust 2016.11. avg 2016.
GRADONAČELNIK NEBOJŠA ZELENOVIĆ PORUČIO PREMIJERU SRBIJE ALEKSANDRU VUČIĆU

BUDIMO POLITIČKI ZRELI

Dolazak japanskog „Jazakija“ i drugih stranih investitora, izgradnja auto-puta Šabac ““ Ruma, rešavanje pitanja vlasništva nad imovinom “Zorka Holdinga“, energetska efikasnost i projekti i poljoprivrede prioriteti razvoja Šapca
Prioritet Šapca u narednom periodu je razvoj privrede, naglasio je gradonačelnik Nebojša Zelenović u pismu koje je uputio premijeru Srbije Aleksandru Vučiću. Za grad je, u tom segmentu, veoma važan razvoj Severozapadne radne zone. Dolazak japanskog „Jazakija“ i drugih stranih investitora, kao i poslovanje više od 20 domaćih firmi na ovoj lokaciji su razvojna šansa grada.
- Na prošlim izborima od građana smo dobili podršku za našu platformu o razvojnoj politici grada. Ona podrazumeva da svako u našem gradu dobije priliku da radi i da zarađuje. Od februara 2015. godine u pregovorima smo sa japanskom kompanijom iz oblasti automobilske industrije, „Jazaki“. Nakon razmatranja nekoliko gradova iz Srbije i analiziranja poslovnog okruženja, menadžment kompanije zaključio je da Šabac ispunjava sve uslove za njihove buduće potrebe i doneo odluku da svoj proizvodni pogon izgradi baš u Šapcu. Kada su odabrali najbolje mesto za svoju investiciju, obratili su se i nadležnom ministarstvu za podsticaje. Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije, grada Šapca i kompanije „Jazaki“ potpisan je 25. maja ove godine, a početak proizvodnje očekuje se sredinom naredne godine - naveo je Zelenović.
Za grad je veoma važna izgradnja auto-puta Ruma-Šabac, o čemu se nedavno razgovaralo i sa ambasadorom Kanade u Srbiji Filipom Peningtonom.
- Značaj i vrednost izgradnje auto-puta Šabac-Ruma uočio je i veliki investicioni fond „EMTA Infrastructure“ iz Kanade, sa kojim je grad Šabac potpisao Memorandum o razumevanju, u decembru 2015. godine. Grad je odlučan u nameri da domaćim i stranim investitorima obezbedi najbolje moguće uslove poslovanja - rekao je gradonačelnik Šapca.
Ministarstvo pravde obavešteno je i o dugovanjima koje republika ima prema gradu, kao i o nepostupanjem po pitanju vlasništva nad zgradama nekadašnjeg „Zorka Holdinga“.
- Na osnovu ugovora grada sa Fondom za razvoj o zajedničkom ulaganju u izgradnju Gradskog bazena u Šapcu postoji dug od 130 miliona dinara, koji država odbija da izmiri. Nova ministarka pravde obaveštena je o sporosti stečajnog postupka i nepostupanja nadležnih tela u predmetu „Zorka Holding“ u stečaju. Više od dve godine nismo u mogućnosti da naše potraživanje obezbeđeno hipotekama prvog reda na vrednim nekretninama realizujemo. Zbog toga grad Šabac nije u mogućnosti da naplati iznose u vrednosti od preko tri miliona evra - podsetio je gradonačelnik.
Važne teme postoje i u oblasti energetike, a o njima će se razgovarati sa predstavnicima resornih ministarstava.
- Novi ministar poljoprivrede obavešten je i o projektu izgradnje toplane na biomasu, po principu javno-privatnog partnerstva, uz pomoć nemačkog GIZ i Evropske banke za obnovu i razvoj. Energetska efikasnost je oblast gde je grad Šabac učinio značajne pomake u odnosu na ostale gradove u Srbiji. Više puta sam pisao ministarki građevine i tražio sastanak na ovu temu. Šabački projekat stoji u fioci ministarke građevine Zorane Mihajlović dve godine, a šansa da se finansira iz sredstava nemačkog resornog ministarstva i dalje postoji. Imao sam priliku da nemačkom ambasadoru Akselu Ditmanu prezentujem projekat energetske efikasnosti i samo dan kasnije iz Ambasade Nemačke dobio odgovor o njihovoj zainteresovanosti da pomognu realizaciju projekta -rekao je gradonačelnik Šapca.
Sa novim ministrom poljoprivrede razgovaraće se o 84 projekta koje lokalna samouprava sprovodi u ovoj oblasti, ali i o drugim temama.
- Želimo da naši poljoprivrednici zarađuju više, a to nije moguće bez tesne saradnje države i grada. Imamo Strategiju o unapređenju života na selu i konkretne projekte. Iskopali smo više od 100 kilometara kanalske mreže i sprečili štetu na poljoprivrednom zemljištu uprkos obimnim padavinama. Udvostručili smo lokalni budžet za agrar, a imamo i plan za izgradnju nove Kvantaške pijace. Projekat vredan milion evra će omogućiti da Šabac sledeće godine postane regionalni centar za trgovinu voćem i povrćem. Sa novim ministrom poljoprivrede razgovaraćemo i o rekonstrukciji nasipa na Savi kod Drenovca, projektu navodnjavanja oranica u Mačvi i ruralnom razvoju, istakao je Zelenović.
Za realizaciju važnih projekata neophodna je saradnja Republike i lokalne samouprave, bez obzira na političke razlike između nosioca vlasti, naglasio je gradonačelnik Šapca.
- Bez obzira na činjenicu da ja sada vodim političku stranku koja je opozicija u republičkom parlamentu, a predsednik Vlade je na čelu stranke koja je opozicija u Šapcu, Šabac može i treba da bude primer da li smo politički zreli da budemo deo Evropske unije i da li zaista delimo evropske vrednosti zbog kojih želimo da budemo deo evropske zajednice naroda. Šabac jeste spreman i očekujem da Vlada na to uzvrati - istakao je Zelenović.
EFIKASNA UPRAVA
Sa novom ministarkom državne uprave i lokalne samouprave grad želi da sarađuje po pitanju unapređenja procedura i većeg stepena odlučivanja građana.
- U ovoj oblasti u Šapcu su otpočela dva procesa: politički i administrativni. Prvi podrazumeva veći stepen autonomije građana i osvajanje slobode. Građani moraju imati više slobode u neposrednom odlučivanju. Sa druge strane, administrativni proces podrazumeva to da građani od svih službi Gradske uprave dobijaju najkvalitetniju uslugu po najpovoljnijoj ceni, rekao je Zelenović.
M.S.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa