Инфо

Берза

  • aero 1.676 ▼ -0,36%
  • dnos 1.103 ▼ -1,34%
  • fito 2.791 ▼ -0,32%
  • impl 3.200 ▲ 4,92%
  • jesv 5.150 ⚫ 0,00%
  • mtlc 2.025 ▼ -4,03%
  • niis 681 ▲ 0,29%
  • pdcl 10.310 ▲ 24,97%
  • rso17153 103,96 ▲ 0,20%
  • sjpt 143 ▲ 2,14%
  • svrl 600 ⚫ 0,00%
(1. септембар 2016.)

ПРОИЗВОДЊА КАО СТАТИСТИЧКА ГРЕШКА

Према званичним статистичким подацима у Србији, органска производња у Србији је заступљена на 0,5 посто обрадивог земљишта што је у односу на европске земље ближе статистичкој грешци него озбиљној производњи. Напредак ипак постоји па је од 300 произвођача пријављених пре неколико година број порастао на две хиљаде. У 2014. години 9.000 хектара било је засађено органским културама, док је данас 15.000 хектара. Највише произвођача органске хране налази се у Војводини а велики потенцијал препознаје се у јужној и западној Србији . Раст је забележен и у извозу, чак пет пута је већи него 2014. године.
Европска унија највише тражи јабуке, смрзнуте купине и малине, поједине житарице, лековито биље и поврће. Све што би произвели, могло би да се извезе али је проблем у сертификовању земљишта за органску производњу. Сам процес преласка са конвенционалне на органску пољопривреду траје минимум две године и изискује значајна материјална средства.
Организован извоз могао би да појефтини сертификацију. Вредност извоза органских производа у 2015. години износио је 19,6 милиона евра. Органски производи из Србије продати су у Холандији, Немачкој, САД.

Најновији број

20. септембар 2018.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa