15. septembar 2016.15. sep 2016.
KRATKA HRONOLOGIJA ČIVIJADE I KARNEVALA U SLICI I REČI

REKORDAN BROJ UČESNIKA

U četvrtak je čivijaškim časom u šabačkim osnovnim školama počeo belosvetski vašar humora i satire- 48. Čivijada.
U Školi primenjenih umetnosti otvorena je izložba „Od zvezda satkan“ autora Miloša Simića. U popodnevnim satima, ispred Gradske uprave podignuta je karnevalska zastava, a zatim je na gradskom trgu održan Karneval kućnih ljubimaca i Program „Ne“™k se točak okrene“ u okviru koga su proglašene princeza i kraljica Čivijaškog karnevala, održana Šampitijada, koncert grupe „Stari grad“ i nastup čoveka orkestra-Rade zvižduk. U Narodnom muzeju u Šapcu ottvorena je izložba karikatura i predstavljeni su pobednici konkursa za najbolje aforizme.
Petak je bio rezervisan za Bazar starih i umetničkih zanata, čivijaško krčkanje na Starom gradu. U galeriji Kulturnog centra otvorena je izložba „Sava i vreme teku zajedno“ čiji je autor Dragutin Dragan Petrović. Na gradskom trgu Čivijaši i svi gosti grada uživali su u mjuziklu „Braća (b)luzeri“.
Međutim, najjači utisak je da je drugi dan Čivijade i Čivijaškog karnevala protekao je u znaku mladosti. Rekordan po broju učesnika karneval trudnica i beba, najavio je dečju povorku, koja je takođe prevazišla dosadašnju cifru po broju onih koji su želeli da Šapčanima i njihovim gostima predstave ono što su pripremili. Preko 1.000 dece iz ovdašnjih vrtića i škola, ali i gostiju prodefilovalo je centralnim gradskim ulicama, a programa koji su pripremili, ne bi se postideli ni stariji karnevalisti.
Treći dan manifestacije bio je u znaku velikog, devetog Međunarodnog čivijaškog karnevala i proglašenja novog predsednika Čivijaške republike-Marka Somborca. Kroz gradske ulice prošetala je 31 trupa sa raskošnim kostimima, koji su u Šabac došli iz 15 zemalja sveta. Gosti grada bili su i Zoran Kesić, bivši premijer i Marko Somborac, novoizabrani predsednik Čivijaške republike, koji su na gradskom trgu pred Čivijašima obavili primopredaju vlasti. Kesić i Somborac razgledali su „Najveću izložbu u novijoj istoriji Srbije - retrospektivu stripova“ novoizabranog predsednika, postavljenu na trgu i obratili se građanima Šapca.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa