PREPEČENICA ŽIVANA NIKOLIĆA IZ CULjKOVIĆA KONKURIŠE VISKIJU
POCERSKA LEPOTICA ZA PRESTIŽ
Domaćinstvo Nikolića iz Culjkovića na daleko je čuveno po pečenju kvalitetne rakije. Poljoprivredni stručnjak Živan-Žića Nikolić iz ovog sela, tradiciju, dugu više od jednog veka, preuzeo je od oca Petra, koji je za spravljanje, čuvenog napitka u Srba uglavnom koristio šljivu nazvanu madžarka.
Živan, gotovo isključivo prepečenicu proizvodi od čačanske rodne.
Bitno je da šljiva bude kvalitetna. Svu trulež, nesazrele šljive, potrebno je odstraniti. Naravno treba izabrati i pravi momenat za pečenje, posle vrenja i dobro pripremljene komine. Sudovi, kazan i oni za smeštaj rakije moraju da budu čisti, kaže Živan, koji podno Cera ima šljivik od oko 60 stabala šljive.
Redovno ih prihranjuje i štiti od svakojakih bolesti. Zato kvalitet ne izostaje.
- Otac je obično pekao pred zimu, kad se završe jesenji poslovi, obere kukuruz i poseje pšenica. Tada se dobijalo znatno manje rakije jer komina, nije bila najboljeg kvaliteta. Pored Pocerske lepotice, ( rakije od šljiva ) , proizvodim i od džanarika ( Pocerska rosa ) i kajsija (Zlatna kruna). Uvek je obavezan prepek bez upotrebe destilovane vode. Kvalitet proizvoda potvrđen je brojnim nagradama sa raznih degustacija i takmičenja, a verujem da će tako biti i na predstojećim Danima rakije u Šapcu, dodaje Živan. On je po struci poljoprivredni tehničar stočarskog smera i pored pečenja rakije, ne zapostavlja svoju osnovnu delatnost.
Živan, gotovo isključivo prepečenicu proizvodi od čačanske rodne.
Bitno je da šljiva bude kvalitetna. Svu trulež, nesazrele šljive, potrebno je odstraniti. Naravno treba izabrati i pravi momenat za pečenje, posle vrenja i dobro pripremljene komine. Sudovi, kazan i oni za smeštaj rakije moraju da budu čisti, kaže Živan, koji podno Cera ima šljivik od oko 60 stabala šljive.
Redovno ih prihranjuje i štiti od svakojakih bolesti. Zato kvalitet ne izostaje.
- Otac je obično pekao pred zimu, kad se završe jesenji poslovi, obere kukuruz i poseje pšenica. Tada se dobijalo znatno manje rakije jer komina, nije bila najboljeg kvaliteta. Pored Pocerske lepotice, ( rakije od šljiva ) , proizvodim i od džanarika ( Pocerska rosa ) i kajsija (Zlatna kruna). Uvek je obavezan prepek bez upotrebe destilovane vode. Kvalitet proizvoda potvrđen je brojnim nagradama sa raznih degustacija i takmičenja, a verujem da će tako biti i na predstojećim Danima rakije u Šapcu, dodaje Živan. On je po struci poljoprivredni tehničar stočarskog smera i pored pečenja rakije, ne zapostavlja svoju osnovnu delatnost.
Lj.Đ.
Najnoviji broj
30. april 2025.