Инфо

Берза

 • aero 1.420 ▲ 1,36%
 • enhl 1.150 ⚫ 0,00%
 • enop 2.800 ▲ 3,70%
 • grdb 851 ⚫ 0,00%
 • imkm 275 ⚫ 0,00%
 • impl 3.500 ▼ -0,31%
 • kmbn 1.830 ⚫ 0,00%
 • niis 705 ▼ -0,56%
 • sjpt 403 ▲ 17,84%
 • tgas 11.507 ▼ -0,03%
 • vzas 171 ▲ 28,57%
(13. октобар 2017.)

Представници Београда и Приштине састали се у Бриселу 200 пута, потписали 44 споразума

Представници Београда и Приштине састали су се у Бриселу више од 200 пута да би разговарали о нормализацији односа. и потписали су 44 техничка споразума, који нису потпуно спроведени, те житељи Косова нису задовољни, а један од већих проблема је повратак расељених.
То је данас оцењено у дебати "Дијалог Београд-Приштина: Од нормализације до нормалног" на Београдском безбедносном форуму.
Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић је рекао да верује да су односи Београда и Приштине 2017. године бољи него 2016. и да за њега нормализација значи боља економија и смањивање незапослености на Косову.
Он је оценио да су једни и други незадовољни, јер би српска страна да Косово буде део Србије, а албанска да буде независно и изразио бојазан да се "жеља Приштине не заврши независношћу".
Ђурић је негодовао што се кроз Поглавље 35 преговора ЕУ-Србија, које се односи на нормализацију односа Београда с Приштином, Београду мери све, док Косову визна либерализација није условљена дијалогом у Бриселу.
Извршни директор Косовског института за мир Рамадан Илази рекао је да дијалог Београда и Приштине мора да буде транспарентнији и да мора да се постигне одрживост договора у Бриселу.
"Полако заборављамо зашто је овај дијалог почео - да људима обезбеди нормалнији живот", рекао је Илази.
Он је казао да за Албанце мост на Ибру у Косовској Митровици симбол поделе и подсећање на неискориштене потенцијале бриселског дијалога, док је Ђурић рекао да тај мост за Србе симбол страха, јер су одатле долазили етнички мотивисани напади.
Ђурић је рекао да се не може говорити о нормализацији када пре свега у Приштини нема повратка Срба.
Заменик премијера Косова и представник Српске листе Далибор Јевтић рекао је да је много проблема за повратак расељених.
"Богдан Митровић је ухапшен када је хтео да један дан проведе у својој кући. То шаље лошу поруку онима који желе да се врате", рекао је Јевтић и додао да су за 17 албанских породица обезбеђени станови у које могу да се врате у северном делу Косова.
Он је рекао да, ако не буду решени случајеви "окупираних поседа", неће бити нормалности и додао да ће Српска листа захтевати промену Закона о власништву.
Посланик Демократског савеза Косова Арбен Гаши рекао је да политичари морају да људима предоче реалност, да косовски Албанци морају да престану да гледају Србе као непријатеље, а да Србија из Устава мора да избаци преамбулу у којој се каже да је Косово део Србије.
Он је додао да је неопходно да политичари промене речник и понашање и да није "нормална" ситуација да се српска и албнанска страна нешто договоре у Бриселу, а онда председници Србије и Косова Александар Вучић и Хашим Тачи сваки својим медијима кажу "ми смо победили".
Гаши је казао и да Српска листа треба да представља косовске Србе, а не Владу Србије.
Посланица Демократске странке Гордана Чомић рекла је да са обе стране долази до неразумевања и очекивања да ће "неко чудо доћи", да ће "сав посао бити решен", али је потребно да и Срби и Албанци схвате да нико не може да реши проблем уместо њих.
"Пре седам година било је незамисливо да албански представници с Косова долазе у Београд, пре 18 година било је незамисливо да ће Срби и Албанци икада више разговарати, а видите нас данас", рекла је Чомић.
Бета

Најновији број

23. новембар 2017.

Најновији број