СВЕТОМИР ТОШИЋ ПРЕДСЕДНИК ЕКОЛОШКОГ УДРУЖЕЊА
ЕКО-ДРИНА БАДОВИНЦИ

ОДМАРАЛИШТЕ КРАЈ РЕКЕ

  • Број 3620 (16. мар 2017.)
  • Љ.Ђ.
За кратко време од како је основано 2012. године Еколошко удружење Еко-Дрина Бадовинци постигло је бројне резултате. Највећу пажњу посветили су уређењу обале реке у близини Павловића моста.
- То је сада једно пријатно шеталиште у викенд насељу зоне Павловића моста у Бадовинцима. Поред уређења обале на овом месту поставили смо доста клупа и столова, ту је леп дрворед, а највећа посећеност и уживање у природним чарима реке је лети и током одржавања манифестација “Дринска регата” у оквиру “Хајдучких вечери” и “Ивањдански сусрети”, каже Светомир Тошић, председник Еколошког удружења Еко-Дрина Бадовинци. Он истиче да су сопственом активношћу у којој је удео дало око 500 мештана, свако на свој начин допринео уређењу овог простора. Сем тога значајно су подстакли и власнике приватних викендица да их уреде и прилагоде простору.
- Сарадња мештана, почев од општине њене туристичке организације до надлежних републичких органа је изузетна. Очекујемо и даље њихову подршку и помоћ, а све с циљем очувања здраве животне средине до чега нам је највише стало. У протеклом периоду наше Удружење је купило и уредило две парцеле по 25 ари. Тако су овде створени услови за отварање кампа, а трудићемо се да изградимо и сталне смештајне капацитете, каже Тошић.
У плану је и изградња летњиковца, као и травњака површине око 2.000 квадратних метара. План обухвата и доградњу пролазне капије.
Наравно, није ни без проблема, а највећи су непланска експлоатација шљунка и песка, као и неуређеност Дринске улице за саобраћај.
Удружење се бави и одвајањем смећа намењеног рециклажи, што осим финансијских ефеката има велики значај за очување здраве животне средине.