СИНИША КОВАЧЕВИЋ УОЧИ ГОСТОВАЊА ПРЕДСТАВЕ
„ВЕЛИКA ДРАМA“ У ШАБАЧКОМ ПОЗОРИШТУ

ЖИВИМО У АПСУРДИСТАНУ

Ова представа без образложења скинута са репертоара Народног позоришта током априла и маја, иако је једина за коју се карте купују код тапкароша

  • Број 3630 (25. мај 2017.)
  • Н. К.
„Велика драма“ Синише Ковачевића током априла и маја није се нашла на репертоару Народног позоришта иако је једна од ретких, ако не и једина, која је увек распродата. Без икаквог објашњења, скинута је са репертоара, а четворочасовну сагу о црногорској породици Вучић у Војводини моћи ће да погледају Шапчани у петак, 26. маја, на великој сцени Шабачког позоришта.
Уочи гостовања капиталног дела нашег познатог драмског писца и редитеља, Ковачевић за „Глас Подриња“ не може да каже шта је разлог да се „Велика драма“ скине са репертоара, јер – не зна.
- Превише сте озбиљан медиј да бих своје слутње и подозрења износио. Просто, као озбиљни саговорници заслужујете озбиљну информацију, а ја је немам. Ради се о томе да како која поп-звезда треба да има концерт у Народном позоришту тако се скине Велика драма. Исто и како некој премијери зафали дан за пробу тако се скине Велика драма са репертоара, и како Српско народно позориште из Новог Сада крене са неком представом пут Београда, поново жртва буде Велика драма. То је оно што ја знам, а пошто не прелазим праг те цењене куће, остало не знам – каже Ковачевић.
А, праг Народног позоришта не прелази већ неколико година од када му је, како нам наглашава, на бруталан и страшно напредњачки начин скинута представа која је била у процесу рада „Чудесни“.
- То је био први атак нових политичких напредних снага на уметност у Србији. У крајњој линији, можете да питате менаџмент Народног позоришта зашто је Велика драма скинута са репертоара, а верујем да ће вам они искрено и честито дати одговор на то питање – додаје наш саговорник.
Ковачевић истиче да је за њега и људе који су радили са њим ту представу највећи комплимент чињеница да су карте за „Велику драму“ увек распродате.
- Имам код куће писмо једног момка из Бијелог Поља који ми се захвалио, јер је захваљујући Великој драми у значајној мери поправио свој буџет пошто се бавио заборављеним занатом – тапкарењем. То писмо ми је, уз све награде које сам добијао, најдраже. Увек је пуна, велика група глумаца је одрасла уз ту представу, а усудио бих се да кажем и велика група гледалаца, јер има људи који су је гледали и по неколико десетина пута. Ради се вероватно о мазохистима – пар екселанс, јер представа траје четири сата – напомиње Ковачевић.
Он сматра да живимо у апсурдним временима.
- Ружно је бавити се самоцитатима, посежете за њима када инспирација и сви други аргументи изостану али врло сам поносан на чињеницу да сам аутор речи која описује време у којем живимо, а ми живимо у – апсурдистану. Ово је земља апсурда, и сваки пут када помислите да апсурдније не може да буде, онда вас стварност демантује.