1. maj 2020.1. maj 2020.
Praznik rada - sećanje na 1886.

Praznik rada - sećanje na 1886.

U sećanje na 1. maj 1886. godine kada je 40.000 radnika u Čikagu stupilo u štrajk zahtevajući pravednije uslove rada, već duže od veka se današnji dan obeležava kao Međunarodni praznik rada.

Na protestima na čikaškom Hajmarketu desetine hiljada radnika protestvovali su uz osnovni zahtev poznatiji kao "tri osmice", odnosno zahtev da radno vreme bude osam sati, kako bi radnik mogao da ima osam sati slobodnog vremena i osam sati odmora/sna. Na proteste vlast je odgovorila jakim policijskim snagama i tokom četiri dana se dogodilo više nemira, u kojima je stradao i jedan od učesnika protesta.

Ovogodišnje obeležavanje praznika biće jedinstveno u mirnodopsko doba, jer usled pandemije korona virusa neće biti okupljanja članova sindikata širom Evrope i sveta, tradicionalno prvog dana petog meseca. Na ovaj način će obeležavanje izostati i kod nas.

Kako je praznik često povezivan sa ideologijom socijalizma ili komunizma, u SAD i Kanadi su dolučili da praznik rada ne bude 1. maja, već prvog ponedeljka u septembru.

Najnoviji broj

23. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa