Info

29. maj 2020.29. maj 2020.
Kontrola plodnosti oranica štedi džep

Kontrola plodnosti oranica štedi džep

Analiza plodnosti zemljišta, koju duže vremena sprovode u Poljoprivrednoj, savetodavnoj stručnoj službi Šabac, osim što štedi džep proizvođača, omogućava veće prinose kultura i profitabilnost na sve zahtrvnijem tržištu. Na ovu meru, novijeg datuma pre se odlučuju mlađi poljoprivrednici, dok se stariji i dalje više oslanjaju na dugogodišnje iskustvo u ratarstvu.

- Savetujem da treba koristiti ovu meru. Zahvaljujem Ministarstvu poljoprivrede koje nam je nedavno dodelilo nedostajuće savremene aparate koji vrlo precizno utvrđuju stanje plodnosti zemljišta. Takvi uređaji se koriste svugde u svetu. U verodostojnost i značaj kontrole plodnosti zemljišta, najbolje se uveriti praktično. Dovoljan je samo letimičan pogled na biljke i njihovo stanje na onom delu zemljišta gde je rađena i gde nije analiza. Uočene razlike u korist analize su očigledne, kaže Darko Simić, diplomirani inženjer ratarstva, savetodavac u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi Šabac.
U celini, zbog smanjene upotrebe stajskog đubriva na oko 165.000 hektara, dokle seže delovanje pomenute službe, najveći problem je "kiselo" zemljište.
Simić ukazuje i na problem "plužnog đona". Ovaj neprobojni sloj zemljišta (plužni) onemogućava da biljka (voćka) svojim korenovim sistemom dopre do vode, što je posebno značajno u letnjem periodu. Dopiranje korenovog sistema biljke do hranljivih materija je i najznačajnije za njen razvoj. Ako toga nema uzalud sva agrotehnika i mnogo uloženog novca. Biljke ostaju "gladne".
Lj.Đ.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa