14. jul 2020.14. jul 2020.
Personalni asistent kroz institucionalnu podršku

Personalni asistent kroz institucionalnu podršku

Petnaestog dana jula biće i zvanično okončan projekat „Licenciranjem do pune usluge socijalne zaštite za osobe sa invaliditetom“ finansiran od Evropske unije, a realizovan kroz Program ujedinjenih nacija za razvoj u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapdnom Balkanu kroz kojih je u prethodnih deset meseci (od 15. septembra 2019. do 15. jula 2020.) šest osoba sa invaliditetom dobilo pomoć personalnog asistenta. Četiri osobe su imale osmočasovnu dnevnu pomoć, a dve četvoročasovnu.

Ipak, završetak, po svim merilima uspešnog projekta samo je novi početak i to na čvršćim osnovama i kroz institucionalnu podršku, što je predstavljeno na današnjoj zajedničkoj konferenciji za medije Udruženja paraplegičara Mačvasnkog okruga (UPMO) i Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih (MOSS) partnera u realizaciji projekta.

-Najvažniji rezultat projekta od opšteg značaja je da je važnost prepoznao Grad, te da će u narednom periodu biti institucionalna podrška, što je svakako čvršća i sigurnija osnova od projketnog finansiranja. Izmenom Pravilnika o uslugama i pravima socijalne zaštite, u spektar usluga socijalne zaštite uključena je i personalna asistencija. Grad je prethodne godine opredelio sredstva za pružanje usluge personalne asistencije i ta sredstva će biti upotrebljena u ovoj godini. Očekujemo da kroz mesec dana UPMO dobije licencu, te će te će tako Šabac imati i pored samih asistenata i prižaoca usluge za ovaj vid podrške osobama sa invaliditetom. Naravno, ne treba izostaviti da na ovaj način neke osobe, asistenti, dobijaju zaposlenje i izvor nekakvih prihoda - predstavio je sekretar UPMO Slaviša Savić.

Uspostavljanje kontitnuiteta je od ključnog značaja za osobe koje imaju potrebu za personalnim asistentom.

-Nisam samo u ime organizacije tu, već i kao korisnik usluge. Zahvaljujući asistentima, dobili smo autonomiju i dostupnost svih segmenata svakodnevnih aktivnosti koje podižu kvalitet života. Članovi porodice slepih i slabovodih, uz svu ljubav i pažnju, nisu zbog svojih obaveza, uvek u mogućnosti da pomognu i to stvara problem. Kroz asistente sa kojima smo postali i prijatelji, to je prevaziđeno. Postoji nedeljni plan aktivnosti, ali vreme planiramo u dogovoru i nema standarnog radnog vremena, već kada je pomoć potrebna. Svaki projekat ima svoj kraj, ali kroz institucionalnu podršku stvara se mogućnost kontinuiteta sa osobpm od poverenja. Poverenje se ne uspostavlja lako, a kada se stvori, treba ga održavati - smatra Luka Mladenović, predsednik Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih (MOSS).

Sve osobe sa invaliditetom zainteresovane za pomoć, javljaju se Centru za socijalni rad gde stručna lica, kroz upitnik i procenu potreba prave rang listu i upućuju organizaciji koja sprovodi pomoć, što će biti UPMO. Na osnovu opredeljenih sredstava određuje se broj osoba koje će dobiti pomoć personalnog asistenta. U izboru ključnu ulogu će imati osećaj korisnika. Tražilac pomoći mogu biti lica sa telesnim ili senzornim invaliditetom, intelektualno očuvana, punoletna lica u stanju da donose samostalne odluke.

Svi personalni asistenti, uz funkcionalnu pismenost i zadovoljavanje drugih uslova, moraju proći i dvodnevnu obuku gde će savladati manuelne veštine za pružanje pomoći osobama sa invaliditeom.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa