21. septembar 2020.21. sep 2020.
Ministarstvo za rad najavilo pet zakona pred Skupštinom Srbije

Ministarstvo za rad najavilo pet zakona pred Skupštinom Srbije

Ministarstvo Srbije za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je danas objavilo da na jesenjem zasedanju Skupštine Srbije očekuje predloge pet zakona koje je pripremilo, čijim usvajanjem će se, kako smatra, obezbediti bolji standard građana, jednaka prava i kvalitetniji uslovi života.

Skupštini Srbije biće predstavljen Zakon o socijalnoj karti, na koji se čekalo 30 godina. Svrha uvođenja sistema socijalnih karata je da svi podaci građana budu na jednom mestu, čime će se, piše Ministarstvo, obezbediti pravičnija raspodela, kao i transparentnije i efikasnije ostvarenje svih prava koja im po zakon pripadaju.

Ministarstvo je izradilo i nacrt Zakona o zaštiti prava deteta i zaštitniku deteta jer se, kako je navelo, Srbija aktivno zalaže za bolju zaštitu dece od nasilja i zlostavljanja, i za ostvarenje svih prava deteta.

Pripremljena je i Izmena i dopuna Zakona o sprečavanju diskriminacije, da bi se doprinelo boljoj integraciji u društvo osoba sa invaliditetom, romske i drugih nacionalnih manjina i verskih zajednica, kao i ostvarivanje jednakih prava.

U saopštenju piše i da je Zakon o rodnoj ravnopravnosti još jedan na koji se čekalo godinama, a usko je povezan sa Zakonom o sprečavanju diskriminacije, čijim usvajanjem će se obezbediti jednaka prava muškaraca i žena.

Ministarstvo je izradilo i nacrt Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, koji će omogućiti veću zaštitu radnika i poštovanje njihovih prava.

U uslovima pandemije se uvidelo da zaposleni mogu jednako dobro raditi i na daljinu, posebno u oblasti IT sektora, finansija i menadžmenta, te sve više poslodavaca to omogućava, a procena je da će taj trend ubrzano rasti i da će do 2035. godine u svetu oko milijardu ljudi moći da rade onlajn - na daljinu.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je najavilo da će po formiranju nove vlade Srbije inicirati izmenu Zakona o strancima koji je u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, i pripremiti izmenu Zakona o zapošljavanju stranaca.

Srbija bi, kako je navedeno, usvajanjem takvog zakona bila medju inovatorima i mogla bi da postane "jedna od najomiljenijih destinacija" za one koji u Evropi rade na daljinu - onlajn.

Predlog je da Srbija izdaje boravišne vize stranim državljanima, odnosno vize za zaposlene koji rade na daljinu, putem interneta. To bi omogućilo da svoj posao obavljaju iz Srbije gde bi boravili do godinu dana, navedeno je u saopštenju.
Beta

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa