25. novembar 2020.25. nov 2020.
Sve ozbiljnija situacija

Sve ozbiljnija situacija

Epidemiološka situacija u Šapcu u ponovo se pogoršala. Broj novoinficiranih je 75 za 24 sata, dok je u šabačkoj Opštoj bolnici bilo 14 novih prijema. Četiri pacijenta nalaze se na respiratoru, a još šest je sa teškom kliničkom slikom.

Komandant Štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić zamolio je građane za maksimalnu ozbiljnost.

-Situacija je sve ozbiljnija iz dana u dan, a Bolnica je sve punija. Za poslednja 24 časa imamo najviše kovidpozitivnih sugrađana od početka ovog talasa epidemije, njih 75 novih pozitivnih. Ukupno na teritoriji Grada imamo oko 1.400 kovid pozitivnih i građana koji su bili u kontaktu sa njima. Imamo 112 hospitalizovanih sugrađana u šabačkoj Bolnici, rekao je Pajić.

Još jednom je istakao da su obrazovne ustanove sigurna mesta i da je ukupno 27 učenika i 9 prosvetnih radnika i troje vannastavnog osoblja aktivno obolelih. Naveo je da su problemi širenja zaraze na drugim mestima.

-Treba povesti računa posebno u vreme slava i masovnih okupljanja u porodicama. Ljudi treba da shvate da masovna okupljanja više nisu skupovi od 50 ili 100 ljudi, nego sve gde je više od pet osoba, izjavio je Aleksandar Pajić.
Direktor Opšte bolnice “Dr Laza K. Lazarević” dr Slobodan Popović naveo je da je povećan i broj pacijenata koji se javljaju na pregled u kovid ambulantu Doma zdravlja, kao i onih koji dolaze u prijemno-trijažnu ambulantu infektivnog odeljenja.

-Imamo 10 pacijenata sa teškom kliničkom slikom u respiratornoj jedinici, od toga je njih četiri na invazivnoj ventilaciji, odnosno intubirano. Beba od 29 dana koja je kovid pozitivna i njena majka su u stabilnom stanju. Juče smo imali 14 prijema u Bolnici, što je takođe više nego prethodnih dana. Imamo 17 kovid pozitivnih zdravstvenih radnika u Opštoj bolnici, u Domu zdravlja 11 i u Zavodu za javno zdravlje 6, rekao je dr Popović.

Direktor Bolnice izneo je neke podatke o zarazi koji na samom početku epidemije nisu bili poznati. Istakao je da su oboleli najinfektivniji dva dana pre pojave prvog simptoma i dva dana posle.

-To jasno govori da smo u vreme kada ne znamo da smo zaraženi najinfektivniji i tada zarazu najviše prenosimo. Zato apelujem da se svi kontakti koji nisu izuzetno hitni odlože. Pored toga, deca su vrlo podložna zarazi, dobro se bore protiv bolesti, sa blagom kliničkom slikom ili asimptomatski. Istovremeno su veoma veliki prenosioci zaraze. Apelujem na roditelje da zbog toga decu minimalno puštaju napolje. Potvrđeno je da se zaraza prenosi i napolju, zato održavati distancu, rekao je dr Popović.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa