27. januar 2021.27. jan 2021.
Sajt PURS

Sajt PURS

Građani sa dobrim zaradama moraju da sačekaju informaciju da li će platiti porez i koliko

Poreska uprava će, zbog novog načina obračuna prosečne zarade, koji je od relativno skoro u primeni, podatak o prosečnoj zaradi za 2020. godinu, na osnovu koje se izračunava neoporezivi iznos za godišnji porez na dohodak građana, objaviti tek krajem februara, piše Biznis.rs.
Rok za podnošenje poreske prijave za godišnji porez na dohodak građana na osnovu dohotka koji je iznad iznosa od šest prosečnih zarada u Srbiji iz 2020. godine je 15. maj 2021.


Poreski znalci savetuju da svako ko nije siguran da li je poreski obveznik godišnjeg poreza na dohodak građana, podnese poresku prijavu elektronski ili lično, jer, kako kažu, postoji mogućnost da zbog sasvim malog iznosa Poreska uprava pokrene postupak utvrđivanja poreza po službenoj dužnosti.

U tom slučaju obveznik će ne samo platiti iznos poreza, već i kaznu Prekršajnom sudu koja se kreće od 50.000 dinara pa čak do 150.000 dinara. Takođe je važno poresku prijavu dostaviti nadležnoj filijali Poreske uprave u roku.

Porez na dohodak građana se plaća najkasnije 15 dana od dana dostavljanja rešenja, a iznosi od 10 do 15 odsto i zavisi od visine primanja.

Svaki obveznik ima pravo na poreski kredit, odnosno smanjenje iznosa poreza od 40 odsto prosečne godišnje zarade na svoje ime, kao i 15 odsto prosečne godišnje zarade na osnovu izdržavanih članova porodice, ali iznos ličnih odbitaka može biti maksimalno 50 odsto dohotka za oporezivanje.

Prošle godine su prijavu za godišnji porez na dohodak u 2019. godini morala da podnesu sva lica koja su imala zaradu više od 2.739.304 dinara.


Izvor Beta

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa