Info

16. mart 2021.16. mar 2021.
foto: Glas Podrinja

foto: Glas Podrinja

Oproštaj od čika Ace Miličića

Komemorativnim skupom i minutom aplauza šabačka "Mačva" oprostila se danas od svog nekadašnjeg fudbalera i trenera, Aleksandra Ace Miličića. Nekadašnji saigrači, poštovaoci i igrači na koje je preneo nesebično svoje znanje ispratili su čika Acu na večni počinak skupom u sali Sokolskog doma.

foto: Glas Podrinja


-Kada smo Bora Radovanović i ja došli u Tuzlu, Aca je pružio najveću pomoć i pomogao nam da prebrodimo najteži prvi period adaptacije, zahvaljujući njemu brzo smo se u Tuzli osetili kao kod kuće. Večno ću ga pamtiti kao velikog zaljubljenika u fudbal, znalca, a pre svega dobrog i vedrog čoveka. Kada je s javnošću podeljena vest o njegovom nestanku, imao sam mnogo poziva iz Tuzle, ceo grad se uključio u potragu, znali su da ga je u psolednjim danima vodila nekadašnja ljubav prema sportu njegovog života, pomislili su da je možda došao i do Tuzle. Jedna gospođa je čak pomislila da ga je videla u svom gradu. Znali smo da je dom napustio bez dokumenata i da nije mogao stići do druge države, ali to govori koliko je značio Slobodi i Tuzlacima - rekao je jedan od njegovih igrača koji su stasavali učeći od Miličića Dragoslav Kostić.

U igračkim danima koje je proveo u Mačvi bio je saigrač sa očevima pomenutog Kostića i Radovanovića. Po povratku u Šabac ostao je uz fudbal.

foto: Glas Podrinja


-Bio nam je više od trenera, nisam imao sreću da ga upoznam pre Tuzle, ali ubrzo po dolasku sam shvatio o kakvom čoveku se radi i bila mi je čast što smo sarađivali, a kasnije postali i prijatelji. Kada sam dobio priliku da treniram mlađe selekcije u Mačvi zamolio sam ga da bude moj savetnik u tom poslu i bez njega bi bilo mnogo teže. Večna mu slava i hvala - rekao je Bora Radovanović, takođe nekadašnji učenik Ace Miličića.

Ovo su teška vremena kada odlaze legende i svaki odlazak je težak, bolan i najteže je pomiriti se sa njim, istakao je sekretar Mačve Zoran Jovanović.

-Divili smo mu se po znanju koje je pokazivao. Sloboda je bila treća u Jugoslaviji, a on je bio značajn deo velikog uspeha. Pronosio je slavu Šapca i naše, njegove Mačve gde god da je igrao. Vratio se u klub kao trener, a večno ostao navijač. Čika Aca nije samo gledao sve utakmice, svih kategorija, već dok ga je zdravlje služilo bio je redovan i na treninzima, fudbal mu je mnogo značio - istakao je Jovanović.

Aleksandar Aca Miličić rođen je 1946. godine. Prve fudbalske korake napravio je u Mačvi, odakle odlazi u Voždovački, a potom prelazi u Slobodu kada je izborila plasman u Prvu saveznu ligu. Učestvovao je u podvigu osvajanja trećeg mesta i plasmana Tuzlaka u Kup UEFA. Po završetku karijere radio je kao trener u Slobodi, Mačvi, šabačkom Radničkom i Badnjevcu sa kojim je izborio palasman u Drugu saveznu ligu, pobedivši u odlučujućem meču baš Radnički u Šapcu.

Sahranjen je na Donjošorskom groblju.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa