22. mart 2021.22. mar 2021.
Evropska zelena partija traži od Vlade Republike Srbije da se ne ponaša kao sluga Rio Tinta nego da poštovanjem domaćih propisa omogući transparentan rad svih institucija koje su angažovane na ovom projektu
Saopštenje

Evropska zelena partija traži od Vlade Republike Srbije da se ne ponaša kao sluga Rio Tinta nego da poštovanjem domaćih propisa omogući transparentan rad svih institucija koje su angažovane na ovom projektu

Multinacionalna komanija Rio Tinto i njena ćerka firma u Srbiji Rio Sava uz pomoć državnih institucija, koje su ovaj projekat proglasile za projekat od nacionalnog značaja kako bi se zaobišle nadležnosti lokalne samouprave, intenzivno rade na završnim činovima uništavanja doline reke Jadar i širokog područja zapadne Srbije. Za otvaranje rudnika litijuma, koji će prema dosadašnjim iskustvima sa poslovanjem ove kompanije širom sveta doneti nezapamćeno uništavanje životne sredine u prečniku od najmanje sto kilometara i narušavanje zdravlja stanovništva u širem regionu, ne biraju se sredstva.

Jedno od glavnih oružja koje su meštani sela u dolini Jadra mogli da iskoriste, a to je pravo preče kupovine poljoprivrednog zemljišta od meštana koji žele da prodaju svoje parcele, poništeno je prenamenom poljoprivrednog zemljišta u građevinsko koje je sprovela skupštinska većina grada Loznice. Meštani koji su podlegli strahu od otvaranja rudnika prodaju svoje kuće, okućnice, oranice i šume što se može prepoznati po belo-crvenoj traci kojom su opasana ova imanja i tabli na kojoj je istaknuto upozorenje o zabrani pristupa, kao i po totalnoj seči na šumskim parcelama koje će Rio Tinto uskoro preuzeti u svoje vlasništvo i skinutom krovu sa kuća koje su planirane za rušenje.

Dodatni psihički pritisak na meštane stvara i nedavno doneta uredba vlade Republike Srbije kojom se litijum i bor proglašavaju za strateške minerale i omogućava prinudna eksproprijacija zemljišta u privatnom vlasništvu.

Još jednom će biti menjan Prostorni plan posebne namene zbog promene lokacije deponije jalovine koja će biti smeštena na sto metara od reke Jadar i imati dimenzije kao pet stotina fudbalskih terena sa kapacitetom od četrdeset miliona tona jalovine. To je manje od polovine planirane količine jalovine tokom radnog veka rudnika od 50-60 godina, što ukazuje da to jalovište dimenzija 2000x500 metara sa 40 metara visine neće biti jedino nego će u budućnosti sigurno biti otvarano i drugo. Prostor budućeg jalovišta reka Jadar redovno plavi, čak i u godinama sa manjom količinom padavina, a u godinama sa obilnim padavinama, kao što je to bio slučaj 2014. godine, prostor na potezu između planine Iverak i sela Brezjak i Gornje Nedeljice se pretvaralo u jezero po kojem su plovili vojni čamci. Ovo je direktan dokaz da ne samo jalovištu nego celom rudniku tu nije mesto.

U međuvremenu iz pojedinih istražnih bušotina, kojih ukupno ima 528, curi voda koja izaziva koroziju metalnih delova i oštećenje betona, ubija divljač koja pije tu vodu i uništava zasade useva u neposrednoj blizini što Rio Tinto pokušava da zataška povremenim menjanjem površinskog sloja zemljišta.

Kompanija je dužna da jednom mesečno obiđe svaku bušotinu, a da jednom u tri meseca uradi analizu vode sa svake bušotine. Do 2013. godine te analize je radio Zavod za javno zdravlje Šabac. Na osnovu jedne analize koja je pokazala ozbiljno zagađenje vode koja se izliva, naloženo je zatvaranje istražne bušotine, ali je Rio TInto rešio taj problem tako što je angažovao privatne laboratorije za dalje analize. Pre par dana rudarski inspektori su izašli na teren po prijavi meštana i očekuje se njihov izveštaj o curenju sa merama koje će kompanija, možda, morati da preduzme kako bi rešila taj problem. Otpadna voda iz ovih bušotina uglavnom je odlagana na gradsku deponiju u Loznici, a postoje indicije da je slata i u Šabac na prečišćavanje. Meštani se žale i na oštećenje nekategorisanih puteva, mostova, ćuprija i drugih saobraćajnica prevoženjem teške mehanizacije čija nosivost prelazi zakonom propisane granice za tu vrstu puteva.

Evropska zelena partija traži od Vlade Republike Srbije da se ne ponaša kao sluga Rio Tinta nego da poštovanjem domaćih propisa omogući transparentan rad svih institucija koje su angažovane na ovom projektu, obezbedi striktno poštovanje postupka izrade svih studija, elaborata, projektnih rešenja i izdavanja dozvola i, kao najvažnije, dozvoli učešće zainteresovane javnosti kako bi stanovništvo na vreme imalo sve informacije i moglo da iskoristi svoja prava predviđena zakonom i utiče na proces donošenja odluka koje se tiču njihove budućnosti i njihovih života. Ubeđeni smo da će ispunjenje svih ovih uslova pokazati da je otvaranje rudnika litijuma nespojivo sa zdravom životnom sredinom i zdravom budućnošću stanovništva zapadne Srbije.

Pozivamo kompaniju Rio Tinto da ne stavlja interes svog kapitala ispred interesa građana Srbije da opstanu na ovim prostorima, imaju zdravo potomstvo i stabilnu ekonomsku budućnost koja nije uslovljena pristajanjem na život u pustinji rudarskog basena. Evropska zelena partija će stanovništvu u dolini reke Jadar i okolnih opština i gradova ugroženih što ovim projektom, što nekim drugim najavljenim projektima kao što je onaj u okolini Valjeva, pružiti punu podršku u ostvarivanju svojih prava na zdravu životnu sredinu zagarantovanih Ustavom Republike Srbije.

Evropska zelena partija

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa