25. maj 2021.25. maj 2021.
Situacija u poljoprivredi je dramatična

Situacija u poljoprivredi je dramatična

Na današnjoj konferenciji Inicijative Selo - grad bilo je reči o situaciji u poljoprivredi, za koju je rečeno da je dramatična. Salko Karadarević, u ime Inicijative se osvrnuo i na asfaltiranje puta Bogosavac - Radovašnica, za šta je rekao da je dobra stvar, ali da nije dobro da jedan čovek odlučuje o svemu.

-Aleksandru Vučiću je teško pala činjenida da je dosta novca uložio u kampanju u Šapcu, da je pokrenuo svu državnu aparaturu, sarađivao sa kriminalnim miljeom i kupovao glasove i sve su to uradili da bi "oslobodili Šabac", odnosno SNS dobio gradonačelnika u Šapcu, rekao je Salko Karadarević.

Dragan Stanković, odbornik Inicijative rekao je da je u poslednje vreme najbolnija tema poljoprivrede stočarstvo, odnosno cene. Naveo je da je svinjarska proizvodnja u Srbiji na ivici gašenja.

-Mačvanski okrug je poznat po uzgoju svinja, tako da smo mi ovom krizom najviše pogođeni. Određena udruženja najavljuju proteste, zbog katastrofalne cene, uvoza i svega što je uticalo da dođe do ovakve situacije. Kao čovek koji se bavi politikom, a ujedno sam i najveći proizvođač svinja na teritoriji Šapca, a nisam dobio bespovratna sredstva iz budžeta Republike, neću učestovati na tim protestima. Nije vreme više za mirne proteste, a nerede da pravimo nećemo. Mesecima ukazujemo na to da će doći do ovakvih problema. Smatram da mi nije mesto pored poljoprivrednika koji su dobili bespovratna sredstva ni među onima koji su i 2016. i 2020. godine podržali SNS, a videli su kako se vodi agrarna politika, rekao je Stanković.

Kao veliki potencijalni problem Stanković je naveo i mogućnost da ove godine poljoprivredni proizvođači ostanu bez stočne hrane. Prema neproverenim informacijama, koje su poljoprivrednici dobili, nestašica je kukuruza.

-Godina je bila najrodnija u poslednjih 10-20 godina. Ministarstvo treba da se oglasi da li je istina da nećemo imati stočne hrane. Imali smo dovoljno hrane i za vreme sankcija i bombardovanja, nikada se to nije dovodilo u pitanje. Sada se uveliko u tome priča i ako se desi da ostanemo bez hrane to nije više pitanje ostavke, nego krivične odgovornosti.

Stanković smatra da nema svrhe razgovatati sa onima koji su poljoprivredu doveli u trenutnu situaciju. Mišljenja je da je jedini pravi način borbe poljoprivrednika u ovom trenutku - politika.
Glas Podrinja

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa