29. avgust 2021.29. avg 2021.
Foto: Beta

Foto: Beta

Dojče vele: Šta će nemačka kancelarka Angela Merkel raditi u penziji

Nemački kancelar Angela Merkel posle 16 godina na toj funkciji uskoro ide u političku penziju, svakog meseca dobijaće oko 15.000 evra i imaće mnogo slobodnog vremena, osim ako se ne baci na novu karijeru, piše danas Dojče vele.

Za manje od mesec dana biće održani parlamentarni izbori, ali za Angelu Merkel politička karijera neće biti gotova u večernjim satima tog dana, nakon što se objave prvi rezultati, jer ona nastavlja da vodi poslove sve do formiranja nove vlade.

Angela Merkel je tokom nedavne posete Vašingtonu rekla da će se najpre odmoriti i da neće prihvatati nikakve pozive. "Mislim da će mi se to jako svideti", rekla je ona.

Šaljivo je rekla da će pokušati da malo čita. "Možda ću pokušati da malo čitam, i onda će mi kapci pasti od umora, pa ću malo odspavati", rekla je ona.

Merkelova je proslavila 67. rođendan u julu, što je ionako vreme za penziju. Za razliku od brojnih penzionera u Nemačkoj, ona neće imati finansijskih briga. Kao kancelarka mesečno zarađuje 25.000 evra, a dobija i više od 10.000 evra na ime mandata poslanice.

Kad prestane da radi, najpre će tri meseca primati punu platu, a onda najviše 21 mesec polovinu te svote.

Što se tiče visine penzije, nadležne službe će u obzir uzeti razne aktivnosti kao kancelarke, ministarke, poslanice, a taj dugi staž u politici bi trebalo da joj obezbedi odličnu penziju od oko 15.000 evra mesečno.

Osim toga, do kraja života ima pravo na službeno vozilo sa vozačem i lično obezbeđenje.

U prostorijama Bundestaga će dobiti i jednu kancelariju, poreski obveznici će finansirati i šefa te kancelarije, dvoje zaposlenih i jedno asistentsko mesto. To je tradicija u Nemačkoj, ono na što zakonski imaju pravo bivši šefovi vlade.

Bivši članovi vlade su zakonski obavezani na diskreciju. Ali čak i ako okolo ne smeju da pričaju o poverljivim stvarima, oni su itekako rado viđeni u korporacijama. Na primer kao savetnici, a i zbog odličnih političkih kontakata.

Planira li Angela Merkel da preuzme neki novi posao, ili neku počasnu, volontersku dužnost, za sada o tome ništa nije rekla.

Verovatno će još neko vreme ostati u Berlinu. Njen suprug, profesor kvantne mehanike Joahim Zauer još ne razmišlja o penziji.

Na berlinskom Univerzitetu Humbolt on ima status profesora emeritusa, ali je 72-godišnjak produžio ugovor na poziciji starijeg istraživača, ali samo do 2022. godine, dodaje "DW".
Izvor: Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa