20. septembar 2021.20. sep 2021.
Jakob Grim (Autor: Franz Hanfstaengl - Self-scanned, Javno vlasništvo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3182174)

Jakob Grim (Autor: Franz Hanfstaengl - Self-scanned, Javno vlasništvo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3182174)

Godišnjica smrti Jakoba Grima

Svi ljubitelji bajki, kao i oni koji to nisu, sigurno će na pitanje o najpoznatijim autorima priča za najmlađe uvek odgovoriti Hans Kristijan Andersen i braća Grim. Upravo jedan od braće Grim preminuo je na današnji dan pre 158 godine. Reč je o Jakobu Grimu.

Jakob je rođen 1785. godine u Nemačkoj. Bio je filolog, pisac, bibliotekar i smatra se začetnikom savremene germanistike. Njegov brat Vilhem i on su sakupljali bajke i priče za decu, a Jakob se sticao radom i na rečniku nemačkog jezika objavljenom 1852. godine, a prevodio je i srpske narodne pesme koje je sakupio Vuk Stefanović Karadžić.

Naslovna strana izdanja bajki iz 1819. godine (foto: Javno vlasništvo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=471797)


Najpoznatije bajke

U opusu dela bajki najpoznatije nemačke braće ističu se: Snežana i sedam patuljaka, Pepeljuga, Ivica i Marica, Crvenkapa, Toma Palčić, Zlatokosa, Uspavana lepotica, Vuk i sedam jarića...
Rukopisi braće Grim se danas čuvaju u muzeju njihovog rodnog Kasela, a od 2005. su na listi baštine UNESKO.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa