1. oktobar 2021.1. okt 2021.
Foto: Glas Podrinja /Z. Biro, Ulardžić, Kostić

Foto: Glas Podrinja /Z. Biro, Ulardžić, Kostić

Dejan Ulardžić za Glas: Neprijatna situacija za sve

Povodom nedavnih događaja na otvaranju izložbe slika umetnika Ljube Popovića u Narodnom muzeju razgovarali smo sa šabačkim slikarom Dejanom Ulardžićem.

-Tog dana u prepodnevnim časovima sam se osećao zdravstveno loše, sin mi je pomogao da odem u Hitnu pomoć gde sam se zadržao određeni period, primio adekvatnu terapiju. U međuvremenu je usledio poziv na koji je odgovorio moj sin koji je objasnio šta se dogodilo i gde se nalazimo. Postojao je dogovor sa prijateljima iz Beograda da dođu na otvaranje izložbe u Šapcu, kako bi upoznali izložbeni prostor Narodnog muzeja i prisusvuju svečanom otvaranju. Kako nisam mogao da dođem u dogovoreno vreme pre svečanosti, oni su me zvali. Kada sam izašao iz Hitne pomoći želeo sam da odem kući i odmorim se, ali sam osećao odgovornost prema njima zbog dogovora i uputio sam se ka Narodnom muzeju – kaže za „Glas Podrinja“ Ulardžić o događajima koji su prethodili dolasku u gradsku ustanovu kulture i dodaje da ga je po dolasku sačekalo neprijatno iznenađenje.

-U trenutku kada sam došao trajalo je obraćanje gradonačelnika. Saznao sam šta se dogodilo i bio neprijatno iznenađen. O tome ne bih želeo previše da govorim, jer mi je teško i krivo što se sve tako dogodilo. Veoma mi je neprijatno i ne bih nikome poželeo da se nađe u takvoj situaciji. Posebno mi je bilo teško kada sam saznao za minut ćutanja, pre svega, zbog mojih prijatelja koji su bili prisutni.

Društvene mreže i natpisi u medijima alarmirali javnost


Po završetku otvaranja usledila su nova neprijatna iznenađenja za šabačkog umetnika. Na društvenim mrežama su se pojavile proizvoljne interpretacije događaja sa različitim konotacijama.
-Želeo bih da naglasim tri stvari. Nijedna osoba u Muzeju nije odgovorna za ono što se desilo. Oni su se poneli kao što bi učinila svaka kuća u sličnoj situaciji. Neprimereno je da im bilo ko šta zameri. Što se tiče političara, istina je da nijedan od njih nije znao i da su i oni bili zatečeni, odreagovali u skladu sa situacijom. Podvlačim da nikakva politička konotacija nije postojala, niti postoji. Svi moji prijatelji su bili najblaže rečeno u šoku. Oni su reagovali potpuno logično, a vidim da je i tu bilo zamerki na njihov račun. Izuzetno sam ponosan na njih i jako ih volim i mnogo mi je žao što su prošli kroz sve ovo.


Vrag odneo šalu u pogrešnom smeru


Početak svega je bio specifičan vid internog humora među prijateljima, koji mnogima nije prihvatljiv, ali je deo drugarskog odnosa, kaže umetnik.

-Dva dugogodišnja prijatelja koja se izuzetno poštuju i vole, ali imaju jednu „devijaciju“, a to je da se međusobno šale na grub način. Slažem se da je ovo pregruba šala. Kada je jedan od njih dobio informaciju, nije ni pomislio da je reč o šali, već je poverovao u verodostojnost, no nije bio sam u tom trenutku, već okružen mnogim ljudima. Oni su primetili promenu raspoloženja kod njega i logično ga upitali za razlog i tada je „vrag odneo šalu“. Situacija je izašla van kontrole, te je inetrna prijateljska šala postala javna stvar.

Umetnost na margini


Nedavna situacija, smatra Ulardžić, ukazuje i na jedan opšti, sveprisutni problem. Umetnost je u drugom planu.

-Da sam imao pedeseti deo pažnje javnosti i medija prilikom retrospektivne izložbe u Paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ u Beogradu 2018. godine i promocije monografije, bio bih prezadovoljan. Ovo sve ukazuje na jedan veliki problem o kome niko ne govori. O tome može da se piše, snimi TV emisija. Sramota je da bizarna situacija toliko okupira pažnju javnosti kao što su i neprimerene konstatacije da mi je događaj inspiracija za dela. Jednako su mi degutantni komentari poput „Čivijada nije umrla, pajtonovski scenario“, jer meni je i posle nekoliko dana izuzetno neprijatno. Ne mogu da se smejem na sve ovo, jezivo mi je, nije smešno – zaključuje Dejan Ulardžić i napominje da se po ovom pitanju više neće oglašavati u medijima, ističući da su se tokom jučerašnjeg dana mogle pročitati njegove navodne izjave.

Tokom same izložbe, najmanje je reči bilo o umetnosti, a njoj se možemo vratiti kroz informaciju da je upravo Dejan Ulardžić dobitnik nagrade na Prvoj međunarodnoj izložbi „Minijature Sirmijuma“ u Sremskoj Mitrovici.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa