23. oktobar 2021.23. okt 2021.
Foto: Kabinet načelnika MUO

Foto: Kabinet načelnika MUO

Peta sednica Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor

Najviše kazni tržnim centrima, prodavnicama i ugostiteljskim objektima

U petak 22. oktobra 2021. godine u Palati "Srbija" u Beogradu, sa početkom u 12:00 časova održana je Peta sednica Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor. Tematski naziv sednice: "Godinu dana rada Radne grupe za kontrolu protivepidemijskih mera Kovid-19".

Foto. Kabinet načelnika MUO


Skup je otvorila i prisutne pozdravila predsednica Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor, ministarka Marija Obradović.

Prezentovane su aktivnosti inspekcija koje učestvuju u sprovođenju nadzora u primeni protivepidemijskih mera i izneti statistički podaci za godinu dana rada Koordinacione komisije. Izvršeno je skoro milion nadzora, što na dnevnom nivou iznosi oko 3.000. U sprovođenju nadzora učestvuje 2.399 inspektora sa svih nivoa. Direktno su nadležne sanitarna inspekcija, inspekcijski organi lokalne samouprave, komunalna milicija i komunalna inspekcija,koje su sprovele preko 70% nadzora nad opštom populacijom i privrednim subjektima. Utvrđeno je preko 30.000 nepravilnosti i izrečeno skoro 9.000 prekršajnih naloga. Najveći broj utvrđenih nepravilnosti, njih oko 50% odnosi se na nenošenje lične zaštitne opreme, dok je najveći broj kazni, njih oko 90% izrečeno tržnim centrima, prodavnicama i ugostiteljskim objektima. U gradu Beogradu je izrečeno najveći broj kazni, dok je Moravički upravni okrug bio najbolji u kontroli primene ličnih mera zaštite.

Foto: Kabinet načelnika MUO


"Važno je da građani budu svesni da će svih 46 inspekcija u Srbiji nastaviti velikim intenzitetom da vrše nadzor nad primenom protivepidemijskih mera, na prvom mestu kada je privreda u pitanju, a zatim i građani. Namera nije da se kažnjava po svaku cenu, već će inspekcije raditi preventivno, posebno u svetlu uvođenja Kovid propusnica“, istakla je ministarka Marija Obradović.

Poručila je da će inspekcije tokom vikenda raditi savetodavno, a da će se od ponedeljka 25. oktobra krenuti sa prekršajnim nalozima.

Organizovana je posebna obuka za sve inspektore u Srbiji o tome na koji način će se vršiti kontrola Kovid propusnica, navela je ministarka Obradović i zahvalila svim inspektorima na svim nivoima na odgovornom radu u protekloj godini.

Još jednom je upućen apel građanima da se vakcinišu i da se pridržavaju naloženih mera jer se jedino na taj način možemo zaštititi i izboriti sa epidemijom.

Na sednici Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor dodeljene su zahvalnice za izuzetan doprinos u primeni protivepidemijskih mera KOVID-19 gradovima Beogradu i Kragujevcu, Turističkoj inspekciji, Inspekciji za drumski saobraćaj, Inspektoratu za rad, Pokrajinskom odeljenju sanitarne inspekcije Sombor i odsecima sanitarne inspekcije Beograda i Čačka.

Pored predstavnika državnih organa, SKGO, Upravnih okruga, sredstava javnog informisanja, događaju je prisustvovao i Vladan Krasavac načelnik Mačvanskog upravnog okruga.
Kabinet načelnika MUO Vladana Krasavca

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa