29. mart 2022.29. mar 2022.

Pixabay
Recept dana:
Mekane krofne
Sastojci:
-800 gr brašna
-2 jaja
-400 ml mleka
-50 gr svežeg kvasca
-1 kasika puna šećera
-1 kafena kašičica soli
-50 ml ulja
-po želji strugana korica jednog limuna
-šećer u prahu za posuti
-nadav po zelji
-razne glazure po želji
Priprema:
Toplo mleko, izmrvljen kvasac i šećer izmutiti. Dodati ostale sastojke ( 50 ml ulja, 2 cela jaja, so, brašno i limunovu koricu) i umesiti testo. Prekriti vanglu i neka stoji na toplom dok ne nadođe. Premesiti i neka nadolazi ponovo.
Na pobrašnjenoj radnoj površini testo razviti na 1 cm debljine. Iz testa vaditi krofne okruglom modlom ili čašom. Izrezano testo za krofne ređati na pobrašnjenu radnu površinu. Prekriti kuhinjskom krpom i neka stoji 20-30 min.
Šerpa u kojoj će se pržiti krofne treba da je široka i niska (da bi se krofne lakše okretale). Krofne pri prženju treba da plivaju u ulju (nikako da dodiruju dno). Ulje ne sme da je previše toplo.
Malo nauljiti ruke uzimati testo za krofne i spuštati u ulje onu stranu koja je bila gore. Pržiti istovremeno 4 krofne. Preklopiti poklopcem i pržiti dok se dobro krofna ne naduva, a potom skinuti poklopac, okrenuti krofne na drugu stranu i peći do kraja.
Pržene krofne stavljati na kuhinjski papir da se upije višak masnoće.
Krofne možete puniti čim hoćete, posuti šećerom u prahu, razne glazure po želji.
Savet:
Ulje za krofne ne treba da je previše toplo. Najbolje je proveriti temperaturu tako što ćete u ulje ubaciti mali komad testa. Idealno ulje je ako oko testa počinju da se stvaraju mali mehurići. Ukoliko je testo odmah potamnelo, ulje je prevruće i tada ga treba ohladiti, tako što ga uklonimo sa vatre i dodamo malo hladnog ulja, ili smanjiti temperaturu.
Svaki put kada spuštate krofne u ulje, preklopite i pržite preklopljene krofne sve dok se dobro ne naduvaju, skinuti poklopac, preokrenuti i pržiti bez poklopca. To činimo da bi se krofne dobro naduvale, postale šuplje i dobile beli pojas. Ako želite krofne koje nisu šuplje razvite testo deblje od 1 cm.
-800 gr brašna
-2 jaja
-400 ml mleka
-50 gr svežeg kvasca
-1 kasika puna šećera
-1 kafena kašičica soli
-50 ml ulja
-po želji strugana korica jednog limuna
-šećer u prahu za posuti
-nadav po zelji
-razne glazure po želji
Priprema:
Toplo mleko, izmrvljen kvasac i šećer izmutiti. Dodati ostale sastojke ( 50 ml ulja, 2 cela jaja, so, brašno i limunovu koricu) i umesiti testo. Prekriti vanglu i neka stoji na toplom dok ne nadođe. Premesiti i neka nadolazi ponovo.
Na pobrašnjenoj radnoj površini testo razviti na 1 cm debljine. Iz testa vaditi krofne okruglom modlom ili čašom. Izrezano testo za krofne ređati na pobrašnjenu radnu površinu. Prekriti kuhinjskom krpom i neka stoji 20-30 min.
Šerpa u kojoj će se pržiti krofne treba da je široka i niska (da bi se krofne lakše okretale). Krofne pri prženju treba da plivaju u ulju (nikako da dodiruju dno). Ulje ne sme da je previše toplo.
Malo nauljiti ruke uzimati testo za krofne i spuštati u ulje onu stranu koja je bila gore. Pržiti istovremeno 4 krofne. Preklopiti poklopcem i pržiti dok se dobro krofna ne naduva, a potom skinuti poklopac, okrenuti krofne na drugu stranu i peći do kraja.
Pržene krofne stavljati na kuhinjski papir da se upije višak masnoće.
Krofne možete puniti čim hoćete, posuti šećerom u prahu, razne glazure po želji.
Savet:
Ulje za krofne ne treba da je previše toplo. Najbolje je proveriti temperaturu tako što ćete u ulje ubaciti mali komad testa. Idealno ulje je ako oko testa počinju da se stvaraju mali mehurići. Ukoliko je testo odmah potamnelo, ulje je prevruće i tada ga treba ohladiti, tako što ga uklonimo sa vatre i dodamo malo hladnog ulja, ili smanjiti temperaturu.
Svaki put kada spuštate krofne u ulje, preklopite i pržite preklopljene krofne sve dok se dobro ne naduvaju, skinuti poklopac, preokrenuti i pržiti bez poklopca. To činimo da bi se krofne dobro naduvale, postale šuplje i dobile beli pojas. Ako želite krofne koje nisu šuplje razvite testo deblje od 1 cm.
Aktuelno
Najnoviji broj
12. jun 2025.