12. april 2022.12. apr 2022.
ZZJZ Šabac

ZZJZ Šabac

ZZJZ Šabac: Prevencija ključna za mentalno zdravlje

Na održanoj stručnoj konferenciji Društva sanitarnih inženjera i tehničara Srbije u Banji Koviljači, jedan od predavača bila je dr Marijana Srećković iz Zavoda za javno zdravlje Šabac.

Tom prilikom doktorka je istakla koji su izazovi u oblasti mentalnog zdravlja, sa posebnim osvrtom šta mi kao pojedinci i članovi zajednice možemo da učinimo da očuvamo, unapredimo kako svoje tako i zdravlje osoba iz našeg okruženja i sprečimo pojavu duševnih bolesti. Poseban akcenat je stavljen na smanjenje stigmatizacije osoba sa mentalnim poremećajima i poremećajima ponašanja, jer je stigma ometajući faktor u svim oblastima prevencije mentalnog zdravlja.

Mentalno zdravlje je presudno za blagostanje pojedinaca i društava, jer duševne bolesti ne uzrokuju samo emocionalnu patnju, smanjenje kvaliteta života, otuđenost i diskriminaciju obolelog, ekonomske probleme, već i celokupnoj zajednici predstavlja ogroman ekonomski i socijalni teret zbog dugotrajnog lečenja i umanjene produktivnosti.

Mentalno zdravlje je nacionalni kapital presudan za sveobuhvatno blagostanje individue, porodice, lokalne zajednice i države, te njegova zaštita mora predstavljati neophodan i značajan aspekt sveukupnog sistema zdravstvene zaštite, odnosno javnog zdravlja.

Prevencija mentalnih poremećaja i unapređenje mentalnog zdravlja u okviru nacionalne politike od ključnog je značaja za lokalnu zajednicu i državu, jer troškovi uloženi u prevenciju višestruko bi doprineli ekonomskom napretku i sveobuhvatnom blagostanju društva.
Zavod za javno zdravlje Šabac

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa