22. septembar 2022.22. sep 2022.
Na Krfu obeležena 106. godišnjica iskrcavanja srpske vojske

Na Krfu obeležena 106. godišnjica iskrcavanja srpske vojske

Godišnjica iskrcavanja srpske vojske na grčko ostrvo Krf obeležena je danas centralnom državnom ceremonijom koju je predvodila ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić.

Posle polaganja venaca na spomen-kosturnicu u Mauzoleju na ostrvu Vido i u "Plavu grobnicu", navela je da Srbija "nikad neće zaboraviti stradanje, patnju i žrtvu srpskih junaka".

"Srpski junaci, zauvek ćemo pamtiti vaše stradanje i patnju, ali i vašu hrabrost i borbu kako bismo mi danas živeli u miru i slobodi. Na tome smo vam večno zahvalni. Živela Srbija", napisala je ministarka u Spomen-knjizi u Mauzoleju - preneo je njen kabinet.

Počast srpskoj vojsci na ostrvu Vido odale su i delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Grčke, opštine Centralni Krf, policije i vojske Krfa, predstavnici udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, kadeti Vojne akademije i studenti Kriminalističko-policijskog univerziteta iz Beograda.

Prvi srpski vojnici iskrcali su se na Krf u januaru 1916. godine, a do aprila te godine na ostrvo je stiglo oko 150.000 srpskih vojnika koji će posle oporavka i reorganizacije, u septembru 1918. izvršiti proboj Solunskog fronta, a 1. novembra osloboditi Beograd.
Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa