24. septembar 2022.24. sep 2022.
Zavod za javno zdravlje Šabac

Zavod za javno zdravlje Šabac

U susret Svetskom danu kontracepcije – Kontracepcija kao mera zaštite reproduktivnog zdravlja mladih

Kontracepcija se smatra jedinim ispravnim vidom kontrole rađanja tj. sprečavanja nastanka trudnoće.

Planiranje trudnoća efikasnim metodama kontracepcije predstavlja zahtev savremenog doba, jer doprinosi očuvanju opšteg i reproduktivnog zdravlja mladih i parova u reproduktivnom periodu života.

Pod kontracepcijom podrazumevamo skup mera, postupaka i metoda kojima se postiže sprečavanje neželjene trudnoće. Kontracepciju treba koristiti od početka seksualne aktivnosti pa sve do menopauze, sa pauzom u toku planiranja začeća. Zahvaljujući naučnom i tehnološkom napretku, danas su dostupni mnogi metodi kontracepcije koji omogućavaju efikasno planiranje trudnoća.

Oni različitim mehanizmima sprečavaju začeće, zahtevaju manje ili veće angažovanje korisnika, primena je zavisna ili nezavisna od seksualne aktivnosti, a kontraceptivni efekat može da bude privremen ili trajan. Razlikujemo prirodne metode kontracepcije koje, iako ne donose nikakve nuspojave niti rizik po zdravlje, ipak nisu pouzdane.

Sa druge strane, upotreba mehaničke, hormonske ili hemijske metode kontracepcije, osim što sprečava potencijalno začeće, uglavnom štiti i od polno prenosivih bolesti i različitih infekcija. Kao najčešće kontraceptivno sredstvo među mladima izdvaja se upotreba kondoma. Primena kondoma značajna je i u sprečavanju nastanka bolesti koje se prenose seksualnim putem, a među kojima su HIV, hepatitis B, kao i virusne infekcija izazvanih Humanim papiloma virusom.

Hormonska kontracepcija ima brojna druga terapijska dejstva, pa se koristi i za lečenje raznih drugih bolesti. Oralna hormonska kontracepcija, tzv. antibebi pilula, najpouzdaniji je i najsigurniji način zaštite od neželjene trudnoće.

Pre upotrebe oralnih kontraceptiva obavezno je uraditi klinički pregled žene, kolposkopiju i Papa test, ginekološki pregled, pregled dojki i merenje krvnog pritiska, a potom obavljati redovne kontrole koje podrazumevaju redovne ginekološke preglede i merenje krvnog pritiska. Savetovanje je veoma važno za bezbedno, delotvorno i dugotrajno korišćenje izabranog metoda kontracepcije.

Prema podacima IZJZ Srbije na teritoriji Republike Srbije u 2020. godini u zdravstvenim ustanovama obavljeno je 11584 prekida trudnoća. U uzrastu od 15-19 godina obavljeno je 334 prekida trudnoće a u uzrastu 20-24 godina obavljeno je 1382 prekida trudnoće.

Prema podacima koji su dobijeni na osnovu individualnih zdravstveno-statističkih izveštaja ,,Prijava prekida trudnoće” koje se vode u Zavodu za javno zdravlje Šabac u 2020. godini na Mačvanskom okrugu ukupno je obavljeno 342 prekida trudnoće dok je na teritoriji grada Šapca obavljeno 211 prekida trudnoće. U populaciji od 15-19 godina na Mačvanskom okrugu u 2020. godini je obavljeno 12 prekida trudnoće a u uzrastu od 20-24 godina je bilo 62 prekida trudnoće.

Izvor: Kliničke smernice za kontracepciju; www.imd.org.rs/pdf/republicki-centar/Nacionalne_smernice_za_kontracepciju.pdf

Zdravstveno statistički godišnjak Republike Srbije 2020; www.batut.org.rs/download/publikacije/pub2020.pdf

Registar prijava prekida trudnoća, Zavod za javno zdravlje Šabac



Izvor: Zavod za javno zdravlje Šabac

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa