30. septembar 2022.30. sep 2022.
Šabac, grad po meri mladih: Ti se pitaš, uključi se
ASOCIJACIJA DUGA I GLAS PODRINjA realizuju projekat " Šabac, grad po meri mladih"

Šabac, grad po meri mladih: Ti se pitaš, uključi se

Jačanje demokratske prakse, vladavine prava i ljudskih prava u Šapcu, kroz unapređenje položaja mladih, aktivizma mladih i njihovo uključivanje u proces donošenja odluka
Ukoliko imaš od 17 do 27 godina pozivamo te da nam se priključiš u realizaciji projekta Šabac- grad po meri mladih. Projekat se realizuje od septembra 2022. do maja 2023. godine, na teritoriji našeg grada sa ciljem da se i tvoj glas čuje, da se osnažiš i aktivno učestvuješ u donošenju važnih odluka za život tvoje generacije, ali ujedno i svih tvojih sugrađana. Projekat se realizuje u okviru programa Beogradske otvorene škole “Mladi i mediji za demokratski razvoj”, uz podršku Kraljevine Švedske.

Gde smo sada?


Rezultati različitih istraživanja su nam pokazali da mladi ne znaju na koje sve načine mogu da se uključe u društveni život zajednice i procese donošenja odluka. Čini se da među vašom generacijom dominira uverenje da su donosioci odluka, mediji i organizacije civilnog društva deo nekog drugog sveta vama stranog i dalekog. Sa druge strane, ista ta istraživanja su nam pokazala da mladi nemaju dovoljno znanja i veština potrebnih za buduće lidere, odnosno osobe koje će u budućnosti voditi zajednicu. U tradicionalne medije ne verujete, jer smatrate da tu za vas mesta nema, društveni život u gradu vam je smoran...
Ali, znaš šta? Sve nevedeno može da se menja!
Učestvuj u promeni. Prijavi se, budi lider!


Šta planiramo?


Jačanje demokratske prakse, vladavine prava i ljudskih prava u Šapcu, kroz unapređenje položaja mladih, aktivizma mladih i njihovo uključivanje u proces donošenja odluka, je naša krajnja destinacija. Tokom zajedničkog putovanja ka njoj imaćemo pet stanica/setova aktivnosti: akademiju za omladinske lidere, javne debate, javno zagovaranje, medijsku kampanju i proizvodnju medijskog sadržaja.

Akademiju za omladinske lidere pohađaće 20 mladih ljudi od 17 do 27 godina. Obuka će trajati 6 meseci i obezbeđena je podrška mentora i trenera.


Da bi postao jedan od lidera proćićeš kroz treninge za pisanje i implementacija projekata, strateško planiranje, radioničarskog i trenerskog rada, javnog zagovaranja i nastupa i saradnje sa medijima. Dobićeš sve uslove za rast i jačanje ličnih kapaciteta i znanja iz određenih oblasti.

Kako da se uključiš?


Da bi bio jedan od polaznika potrebno je prvo da si navedene živne dobi (17-27 godina), da poštuješ ljudska prava i čoveka u celini, da si tolerantan bez izuzetka, da se zalažeš za rodnu ravnopravnost, dostojanstvo, humanost, empatiju.

Da si harizmatičan, odgovoran, socijalno inteligentan, konstruktivan, komunikativan. Da imaš veliku želju za novim saznanjima i iskustvima. Da želiš da nastaviš da živiš u svom gradu i aktivno učestvuješ u njegovom javnom životu.

Da pošalješ motivaciono pismo do 15. oktobra na asocijacijaduga@mts.rs i uveriš nas da si baš ti ta osoba koju tražimo.


Gde želimo da stignemo?


Realizacijom Akademije za omladinske lidere i javne debate očekujemo da će doći do povećanja informisanosti i unapređenja vašeg aktivizma u rešavanju izazova na putu demokratskog razvoja Šapca i Srbije.To bi dovelo do povećanja učešća tebe i tvojih generacijskih istomišljenika u procesima donošenja odluka i inovativnosti u skladu sa vremenom u kojem živimo.

Kroz proces javnog zagovaranja, biće povećano interesovanje i aktivizam mladih u oblasti demokratizacije, vladavine prava i ljudskih prava, kao i veće angažovanje u donošenju odluka.

Kroz medijsku kampanju i proizvodnju medijskih sadržaja kreiranog od strane medija i mladih lidera, zajedno podstičemo društveni dijalog između OCD za mlade, ostalih zainteresovanih strana u zajednici i javnih vlasti o temama od važnosti za tu zajednicu, a naročito mlade.

Koliko su mladi Šapca zadovoljni


24% kulturnim manifestacijama
16% obrazovanjem
15,6% sportskim sadržajem
8% mestima za izlazak
5,7% organizacijom rada
4,2% izgledom grada
2,7% stipendijama, humanošću i sportskim terenima
2,3% mogućnošću rekreacije i takmičenjima
1,9% politikom
17,7% volonterizmom, gradskim bazenom, aktivnostima za mlade, slobodom govora

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa