28. novembar 2022.28. nov 2022.
Beta

Beta

Mediji: Srbija će za novo oružje potrošiti gotovo polovinu vojnog budžeta

Nacrtom Zakona o budžetu predviđeno je da Srbija za odbranu u narednoj godini izdvoji više od 1,3 milijardi evra, odnosno oko dva odsto projektovanog bruto društvenog proizvoda (BDP), što je proporcionalno ekonomskoj snazi zemlje više nego što izdvaja većina evropskih članica NATO.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, Srbija je za odbranu predvidela gotovo 161 milijardu dinara, a u predviđenom budžetu izuzetno visok nivo imaju investicije u novo naoružanje za koje će biti utrošeno 44,9 odsto svih sredstava.

"Ukoliko se usvoji Nacrt zakona o budžetu, Srbija će u odnosu na ekonomsku snagu zemlje imati proporcionalno više novca za odbranu nego većina evropskih članica NATO koje nisu dostigle preporučenih dva odsto BDP. U okruženju su za odbranu 2022. toliko izdvajale Rumunija (1,99 odsto) i Hrvatska (2,03 odsto), a uskoro će i Crna Gora", piše u tekstu.

Za personalne troškove predviđeno je 39,5 odsto budžeta, za operacije 14,8 a za izgradnju 0,8 odsto novca.

NATO preporučuje svojim članicama da takođe izdvajaju oko dva odsto BDP-a, ali da polovina ide za personalne troškove, 30 dsto za operacije i tek 20 odsto za investcije.

Od novog budžeta Srbija je najviše opredelila za nabavke naoružanja i vojne opreme, za šta je predviđeno 616 miliona evra. Za plate, doprinose, dnevnice i dodatke zaposlenih biće izdvojeno 542 miliona evra, za operativne troškove 203 miliona a za izgradnju ili popravku objekata oko 11 miliona evra.

"Prema planiranom srpskom odbrambenom budžetu za iduću godinu udeo investicija u naoružanje i infrastrukturu iznosiće 45,7 odsto i najsličniji je Grčkoj i Mađarskoj", piše u tekstu.

Vojska Srbije, za razliku od drugih vojski, ima i specifični dodatni trošak - stalno angažovanje ljudstva i tehnike u Kopnenoj zoni bezbednosti, gde se pored naprezanja ljudi, plaćaju stalni troškovi goriva, hrane i komunalnih usluga na nekoliko desetina malih vojnih baza.

"Iako je nesporno da VS treba novo naoružanje i oprema, vojna obuka i vežbe ne smeju da trpe. Vojnici, podoficiri i oficiri trebalo bi da budu dobro obučeni kako bi to naoružanje mogli efikasno da koriste. A za obuku je važan novac i zato je potrebna ravnomernija raspodela novca u budžetu ministarstva odbrane", ocenjuje se u analizi tog portala.





Beta

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa