26. februar 2023.26. feb 2023.
Iva Aleksić (Foto: Glas Podrinja)

Iva Aleksić (Foto: Glas Podrinja)

Šapčanka vaterpolistkinja Iva Aleksić: Istrajnost u sportu daje rezultate

Vaterpolistkinja iz Šapca, Iva Aleksić (18), je odlučila da se oproba u sportu koji nije mnogo popularan među ženama. Susret sa informacijama o mogućnosti vaterpolo treninga bio je izazov koji je privukao.

-Trenirala sam plivanje, te sam sasvim slučajno videla flajer za školicu pre nekoliko godina. Želela sam da se okušam i tako je sve počelo - kaže Iva.

Ističe da laicima vaterpolo ne izgleda kao zahtevan sport, te da je dovoljno samo dobro snalaženje u vodi, što je daleko od istine.

-Svi veruju da je dovoljno da znaš dobro da plivaš. Često čujem komentare da je lako, te uvek kada sam u prilici zatražim da pokušaju. Naravno, vrlo brzo odustanu od pokušaja, ali i tvrdnje da je lako. Biti u bazenu 40 minuta i gledati trening, utakmicu potpuno su različite stvari.

Rodni grad početna stanica


Iako je prve sportske korake napravila u Šapcu, prvi tim za koji je nastupila bio je iz Vojvodine.
-Pre pandemije nas tri iz Šapca igrale smo dve sezone za VK „Spartak“ iz Subotice. Zatim je Šabac oformio tim, a sada, sezonu 2022/2023 igram za VK „Vračar“ sa još dve devojke iz grada. Putujemo u Beograd, a treniramo na našem Gradskom bazenu sa dečacima. U „Vračaru“ imamo dobru minutažu i zadovoljne smo kako sve funkcioniše- dodaje mlada Šapčanka.

Tokom prethodne sezone, kada je ženska selekcija VK „Šabac“ nastupala u ligaškom takmičenju je bila na čelu tima, što joj je značilo da stekne iskustvo, sigurnost.

-To je bila neobična situacija. Seniorski tim, a ja sa 17 godina sam bila najstarija. Verujem da su prepoznali da mogu da vodim tim, čim su me odabrali.

Pripreme na reprezentativnim kampovima


Kvalitet Ive Aleksić prepoznali su i treneri u nacionalnim selekcijama, te redovno dobija poziv za pripreme na reprezentativnim kampovima.

-Na kampovima sam upoznala drugarice sa kojima sam u bliskom kontaktu, što je uz iskustvo koje steknete tamo najveća vrednost. Koliko god da je u nekim momentima naporno, teško, sve vredi, jer je u pitanju reprezentacija.

Kao i svaki sport, i vaterpolo traži predanost, istrajnost, velika odricanja. Treninzi su intenzivni, što može uticati na mlade da ne istraju.


-Potrebno je da se odrekneš mnogih stvari. Ili da imaš čvrstu volju, dobru organizaciju da postigneš sve. Svestan/a si izazova, obaveza, ali ti ne pada teško. Nekada nedostaje vremena. Posle treninga idemo u školu, na rođendane i satnica nam nekada ne ide na ruku. To može da utiče da odluke devojaka da li da ostanu u ovom sportu, posebno kada su tinejdžerke- napominje mlada Šapčanka.

Sebe vidi kao srećnu i uspešnu (Foto: Glas Podrinja)


Podrška najbližih


Roditeljska podrška za svakog sportistu i sportistkinju je nekada i od presudnog značaja za razvoj karijere.
-Mama i tata su uvek tu, za sve što je potrebno. Razumeju sport i moju želju, poštuju izbor i kada su treninzi u pitanju, kao i utakmice. Srećna sam što mogu da računam na njih - dodaje Iva.

Kaže da kada zavolite sport sve postaje lakše. Smatra da žene u vaterpolu trenutno ne mogu da ostvare planetarne uspehe, ne zbog pola, ili fizičkih predispozicija, već male popularizacije kod devojčica i devojaka.

Promocija ženskog vaterpola


Šabac u tekućoj sezoni nema ženski vaterpolo tim iako u postoje svi uslovi za trening i mečeve. Razlog je mali odziv devojčica i devojaka.

-Šabac je imao ženski tim, ali to nije potrajalo, zbog manjeg broja devojaka. Mislim da to nije samo problem kada je vaterpolo u pitanju, već većina sportova. VK „Šabac“ jedan od retkih klubova koji ima dobro oformljenu školicu za decu. Mlađe selekcije postižu zaista dobre rezultate. Ono što me raduje da trenuto ženska školica vaterpola ima devojčice koje treniraju. Za sada su posvećene, a mi smo tu da im pomognemo. Nadam se da će tako biti i u narednom periodu, jer talenat postoji, želja kluba.

Veruje da ovo može da se promeni ako bi se više govorilo o ženama u sportu, njihovim uspesima i pozitivnim primerima na pravi način.

-Verovatno bi to bio podsticaj za devojčice, a pomoglo i devojkama kada se suoče da nekom krizom i razmišljaju da li da odustanu. Sigurno da bi im savet iskusnije sportistkinje pomogao da prebrode taj period i izazov. Moram da priznam da sam i sama imala teške periode, nedoumice. Najbolji savet u tim trenucima mi je dala drugarica koja takođe trenira vaterpolo. Rekla je da kada joj je najteže ode na trening. Prihvatila sam sugestiju i uspela da rešim dileme. Ne kažem da se sa izazovima ne suočavaju i dečaci, ali čini se istraju - pojašnjava sagovornica.

Iva planira da nakon srednje škole nastavi obrazovni put na fakultetu, ali i da ostane u omiljenom sportu. U budućnosti sebe vidi kao uspešnu.


-Najviše bih volela da sam srećna. Na privatnom, profesionalnom planu. Naravno, želim da budem uspešna i u sportu - dodaje vaterpolistkinja, uz nadu da će sport biti izbor devojčicama i dečacima, te da će neko od njih već ove nedelje postati deo vaterpolo tima.


Na pitanje šta je potrebno da bi bila dobra vaterpolistkinja, Iva samouvereno i precizno odgovara bez razmišljanja.
-Apsolutno sve što je potrebno da bi neko bio dobar vaterpolista, razlika je samo u rodu imenice - dodaje uz osmeh.

Sport je za sve


Predrasude često su neodvojivi deo sporta kada su žene u pitanju. Jedna od njih je da devojke koje treniraju vaterpolo izgledaju „neženstveno i muškobanjasto“, a ukoliko njihova građa nije takva dolazi do pitanja kako mogu biti uspešne. Nažalost, mediji ne pomažu da se ovakav narativ razbije. Na temu žene i vaterpolo možete pronaći tek poneki naslov i šturu informaciju o transferu u inostranstvo. Često ne postoji izjava devojke o sportu, karijeri, uspehu, a ponajmanje o motivaciji i namera da se devojčice podstaknu da treniraju. Sport nije samo pitanje profesionalne karijere, novca, već jednakih mogućnosti za sve. Ne treba da bude pitanje pola, već odabira mlade osobe da se posveti sportu, rekreativno, ili profesionalno, uz podršku.

M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa