27. februar 2023.27. feb 2023.
Foto: http://vladimirci.org.rs/web/istorija-i-tradicija-posavotamnave/

Foto: http://vladimirci.org.rs/web/istorija-i-tradicija-posavotamnave/

Istorija i tradicija Posavotamnave

Manastir Kaona – krštenje po ranohrišćanskom običaju

Ova sakralna građevina, koja se nalazi u ataru istoimenog sela i zaštićena je kao nepokretno kulturno dobro – spomenik kulture, seže u srednji vek. Naime, podignuta je u 14. veku, a prva crkva sagrađena na ovom mestu datira iz druge polovine 11. veka.

Prema narodnom verovanju, manastir Kaona zadužbina je Ikonije, sestre Miloša Obilića. Za ovaj manastir vezane su brojne interesantne činjenice: u njemu se krštenje odvija po ranohrišćanskom običaju takozvanim pogruženjem, tj. potpunim potapanjem osobe koja se krsti u vodu. Krštenje se obavlja u manastirskoj krstionici u specijalno kreiranom bazenu u obliku krsta. I sama krstionica je urađena u ranohrišćanskom stilu i prva u Srbiji posle sedam vekova, po uzoru na krstionice iz grada Tebe u grčkoj oblasti Tesalija. Posvećena je prvom srpskom prosvetitelju Svetom Savi.

(Foto:http://vladimirci.org.rs/web/istorija-i-tradicija-posavotamnave/)


Još jedna od zanimljivosti vezana za ovu svetinju: u manastiru se nalaze čestice moštiju više svetitelja: Svete Petke – Paraskeve, Svetih apostola Jakova i Timoteja, Svetog velikomučenika Dimitrija Solunskog, svetih iscelitelja Pantelejmona, Kozme i Damjana, svetih velikomučenica Varvare, Ekatarine, Anastasije i Hristine i drugih svetitelja.

Sadašnja manastirska crkva, koja je posvećena Svetom Arhangelu Mihailu, izgađena je na temeljima stare crkve 1892. godine, u vizantijskom stilu. Zidana je ciglom na kamenom temelju, u koji su uzidani svi spomenici sa monaškog groblja koje se nalazilo u manastirskoj porti. Ikone i freske koje se mogu videti u glavnoj crkvi manastira Kaona delo su ikonopisaca Dragana Marunića i Nikole Lubardića.

U sklopu manastirskog kompleksa nalazi se i crkva Svetog Vaznesenja, podignuta 2011. godine. Ona je izgrađena po uzoru na prvobitni hram, o čijem se izgledu i veličini saznalo na osnovu arheoloških iskopina u okviru postojeće crkve iz 1892. godine. Mnogi sigurno ne znaju da se baš u ovoj crkvi nalazi prva freska blaženopočivšeg patrijarha srpskog Gospodina Pavla.

Još jedna interesantna činjenica -u prirodnom amfiteatru, podno crkve, nalazi se izvor svete vode iz kojeg voda teče pravo u krstionicu. Za ovu vodu, stalne temperature 11 stepeni, stručnjaci kažu da spada u najkvalitetnije u Srbiji.

Tekst i foto: http://vladimirci.org.rs/web/istorija-i-tradicija-posavotamnave/

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa