14. mart 2023.14. mar 2023.
Naša planeta se u poslednjih 140 godina zagrejala za oko 1 stepen (Foto: Pixabay)

Naša planeta se u poslednjih 140 godina zagrejala za oko 1 stepen (Foto: Pixabay)

Pričamo o ekologiji: Poboljšaj kvalitet vazduha koji udišeš

Bez obzira da li živimo u manje razvijenoj ili razvijenoj zemlji, svi mi živimo na jednoj planeti, s toga je bitno da svi budemo svesni ovog problema, da radimo na rešenjima i da ih primenjujemo
Naša planeta se u poslednjih 140 godina zagrejala za oko 1 stepen, što izaziva brojne promene u klimi. Za početak važno je razumeti kako ljudske aktivnosti mogu uticati na to da se planeta zagreva, a za to je potrebno znati više o efektu staklene bašte i gasovima zbog kojih on postoji.

Kako koncentracija ugljen-dioksida i ostalih gasova staklene bašte raste u atmosferi, tako se ovaj efekat pojačava što dovodi do zagrevanja Zemlje odnosno do problema kod starijih osoba i kod dece koja se tek razvijaju i čiji se imuni sistem razvija. Globalni problem predstavlja porast temperature, tj zadržavanja CO2 u atmosferi, što dovodi do katastrofalnih promena što same prirode tako i zdravlja stanovništva cele zemlje.

Suše su danas sve više učestalije, procenat pijaće vode u bliskoj budućnosti će biti sve manji i manji, požare smo mogli videti u prethodnom periodu, zatim nedostatak staništa određenih životinja i biljaka.

Sve su ovo borbe koje su prisutne još od razvitka industrijske revolucije, i iz godine u godinu postaje sve gore. Možda trenutno ne osećamo tegobe i ne vidimo drastične razlike u odnosu na prethodne godine, ali smatram da ne treba da dozvolimo da se globalni problem širi odnosno treba da stanemo na put klimatskim promenama.

Svako od nas ne želi da živi, raste i razvija se u zagadjenoj sredini, ne želi da udiše zagađen vazduh, s tim u vezi svako od nas može da doprinese boljem razvitku i zdravijoj sredini. Kako?


Nebitno da li živimo u manje razvijenoj ili razvijenoj zemlji, svi mi živimo na jednoj planeti, s toga je bitno da svi budemo svesni ovog problema, da radimo na rešenjima i da ih primenjujemo.

Uraditi izolaciju ✅
Smanjiti bacanje hrane i unos crvenog mesa✅
Voziti manje, šetati više✅
Razmisliti pre kupovine✅
Smanjiti korišćenje vode✅

Autorka Mina Đurković

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa