13. april 2023.13. apr 2023.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Treće mesto za učeničku kompaniju iz Šapca

Valentina Ivanović, Đorđe Ranković, Branislav Marković, Lazar Dikosavić i Aleksa Stefanović su „Under Our Wing“
Učenička kompanija „Under Our Wing” iz Tehničke škole u Šapcu osvojila je treće mesto na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija jugozapadne Srbije koju organizuje Dostignuća mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), NCR fondacije i Ministarstva prosvete.

Šapčani su za proizvod svoje kompanije, 3D štampane biorazgradive kućice za ptice modernog dizajna, osvojili treće mesto i plasirali se u dalji tok takmičenja koji će biti u maju ove godine u Beogradu sa pobednicima ostalih regionalnih takmičenja (Vojvodina, centralna i jugoistočna Srbija, i Beograd) i tada se boriti za titulu nacionalnog pobednika i predstavnika Srbije na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija koje će biti održano u julu ove godine u Istanbulu.

Preduzetnički duh Šapčanki i Šapčana


„Under Our Wing“ čini pet učenika četvrtog razreda, a ideja za učešće u nadmetanju je potekla od profesorke elktro grupe predmeta Tatjane Dosković.

-Na početku školske godine smo odabrali članove tima, tj. Učeničke kompanije. Veoma brzo su shvatili koncept, te smo već u novembru imali registrovanu kompaniju kod Dostignuća mladih. Mislim da smo to učinili među prvima u Srbiji, a finalni broj bio je oko 140 - pojašnjava Tatjana i dodaje da je koncept osmišljen tako da su učenici nosioci kompanije, a da je profesor mentor koji ih usmerava po potrebi.

Biorazgradive kućice za ptice


Valentina Ivanović, Đorđe Ranković, Branislav Marković, Lazar Dikosavić i Aleksa Stefanović su „Under Our Wing“.

Valentina: Važno nam je bilo da iskoristimo svoj glas kako bi podigli svest o očuvanju prirode i piticama. One u gradskim sredinama sve manje imaju prirodna staništa, te gnezda prave na mestima koja nisu bezbedna za njihove ptiće i često ljudskim nemarom budu uništena. Naša kućica može da im bude dom.

Đorđe: Svesni smo da su ptice ugrožene, i da im je potrebna pomoć. Polako nestaju njihova prirodna staništa, te smo imali nameru da spojimo mogućnost 3D štampe sa brigom o prirodi i sredini u kojoj živimo. Takmičenje je bilo izazovno, ali odlično iskustvo. Videli smo druge kompanije što nam je pomoglo da neke stvari sagledamo drugačije i budemo još bolji.

Branislav: Iako pohađamo Tehničku školu želeli smo da se oprobamo u preduzetništvu. Kako škola poseduje 3D štampač ideja je bila da naš proizvod bude vezan za 3D štampu. Sve smo radili timski i birali najbolja rešenja koja smo preneli na proizvod. Moram da priznam da je takmičenje bilo odlično iskustvo. Iskoristili smo priliku da sklopimo nova prijateljstva i da se bolje upoznamo sa samom organizacijom. Dobili smo ponudu da budemo alumnisti, jer smo svi maturanti.

Aleksa: Tokom samog procesa imali smo više opcija, modela, no finalni se pokazao kao najbolji. Van škole istražujem i znao sam da je materijal biorazgradiv, što nam je bilo veoma važno. Mislim da se sve poklopilo.

Lazar: Ideja je bila dobra, ali smo od početka znali da ona mora da biti održiva i da se proizvod prodaje. A samo takmičenje je bilo dobra prilika za sve nas, posebno deo o alumnistima. To su nekadašnji učesnici koji su sada deo organizacije i učestvuju u pripremama događaja. Oni učeničku kompaniju vide iz potpuno drugog ugla, stiču nova znanja i veštine za koje smatram da bi nam svima bile značajne.
Ekološke kućice za ptice (Foto: Glas Podrinja)

Učenička kompanija neguje timski duh


Svaki član tima ima svoje zaduženje i „radno mesto“, kao u realnim kompanijama. Ističu da su zaduženja nastala spontano, na osnovu njihovih veština, karaktera i interesovanja. Valentina je direktorka prodaje, Đorđe direktor marketinga, Branislav generalni direktor, Lazar menadžer finansija i Aleksa menadžer proizvodnje.

Učesnci imaju priliku da kroz program nauče kako funkcioniše biznis, te ih mentori podstiču da razvijaju svoje preduzetničke ideje i realizuju ih na principima realnih kompanija.


Valentina: U okviru svoje pozicije imam zadatak da ljude upoznam sa proizvodom naše kompanije i da ga predstavim na sajmovima, izložbama kako bismo doprli do što većeg broja zainteresovanih i potencijalnih kupaca.

Đorđe: Kućice smo promovisali na Fb i IG profilima, jer smatramo da ćemo tako dopreti do više ljudi i uticati na njih da uvide koliko su ptice ugrožene. Naravno, predstavili smo i svoj proizvod.
Branislav: Da bi jedna kompanija uspela potrebno je da bude dobro organizovana i da svako ima svoje zaduženje.

Lazar: Kontrola budžeta i troškova je moje zaduženje. Kao i praćenje svih tokova i realizacija izveštaja. Neki bi rekli najdosadniji deo.
Aleksa: Proizvodnja kućica, njihova optimizacija i modeli su deo mog opisa radnih zaduženja u „Under Our Wing“.

Očekivanja tima za maj su ujednačena, žele da osvoje prvo mesto u Beogradu kako bi svoj proizvod predstavili na međunarodnom takmičenju u Istanbulu. Veruju da mogu biti najbolji, a možda i jednog dana se otisnu u preduzetničke vode.

Tim Under our wing sa mentorkom profesorkom Tatjanom Dosković i direktorkom Tehničke škole Brankom Milićević(Foto: Glas Podrinja)


Organizacija Dostignuća mladih osnovana je 2005. godine u Srbiji kada je i započelo sprovođenje programa u oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti. Učenici dobijaju podršku u vidu teorijske i praktične nastave, mentorski program, učestvuju na takmičenjima, sajmovima.


M.Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa