17. maj 2023.17. maj 2023.
Da li se zdravo i pravilno hranite?
Pričamo o zdravoj ishrani

Da li se zdravo i pravilno hranite?

Pravilna ishrana je ključna za održavanje zdravog života, a ipak postoji mnogo zabluda i mitova koji kruže o njoj
Želimo da skrenemo pažnju na jednu od najvažnijih stvari koje utiču na naše zdravlje - ishranu. Pravilna ishrana je ključna za održavanje zdravog života, a ipak postoji mnogo zabluda i mitova koji kruže o njoj.

Mnogi od nas veruju da postoji jedna univerzalna dijeta koja je idealna za sve, ali to jednostavno nije istina. Svako telo je jedinstveno i različito reaguje na hranu koju unosimo, tako da nije uvek mudro slepo pratiti trendove u ishrani ili savete prijatelja ili poznatih ličnosti. Umesto toga, preporučujemo da obratite pažnju na svoje individualne potrebe i prilagodite svoju ishranu svojim ciljevima i zdravstvenim potrebama.

Druga zabluda koja kruži u vezi ishrane je da je potrebno izbegavati određene grupe hrane poput ugljenih hidrata ili masti kako biste postigli svoje ciljeve u pogledu težine ili zdravlja. Ali ovakvo izbegavanje može biti kontraproduktivno, jer telu je potrebno različite vrste hranljivih sastojaka kako bi optimalno funkcionisalo.

Takođe, važno je biti svestan da ne postoji brzo rešenje ili čarobna pilula za mršavljenje ili održavanje zdravlja. Umesto toga, preporučujemo da se fokusirate na dugoročne navike koje su održive i koje će vam pomoći da postignete svoje ciljeve na zdrav način.

Ukratko, želimo da naglasimo da je pravilna ishrana ključna za održavanje zdravog i funkcionalnog tela. Preporučujemo da obratite pažnju na svoje individualne potrebe i prilagodite svoju ishranu svojim ciljevima i zdravstvenim potrebama. Takođe, potrudite se da budete informisani o zabludama koje kruže oko ishrane i da ne verujete u brza rešenja ili čarobne pilule. Sa pravilnom ishranom i dugoročnim navikama, možete postići svoje ciljeve na zdrav i održiv način.

Pravilna ishrana je važna zbog mnogih razloga. Ovde su neki od njih:

Održava zdravlje


Pravilna ishrana može da pomogne u održavanju optimalnog zdravlja i sprečavanju različitih zdravstvenih problema, uključujući gojaznost, dijabetes, kardiovaskularne bolesti, visok krvni pritisak i druge bolesti.

Pruža energiju


Ishrana bogata hranjivim materijama može da obezbedi telu energiju koja mu je potrebna za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, kao i za sport i fizičku aktivnost.

Jača imunitet


Ishrana bogata hranjivim materijama, uključujući vitamin C, vitamin E i cink, može da pomogne u jačanju imunološkog sistema i sprečavanju infekcija i bolesti.

Pomaže u održavanju zdrave telesne težine


Pravilna ishrana može da pomogne u održavanju zdrave telesne težine, što je važno za sprečavanje gojaznosti i drugih zdravstvenih problema koji su povezani sa prekomernom telesnom težinom.

Poboljšava raspoloženje


Ishrana bogata hranjivim materijama, kao što su omega-3 masne kiseline i vitamin B12, može da pomogne u poboljšanju raspoloženja i smanjenju rizika od depresije.
Ovo su samo neki od razloga zašto je važna pravilna ishrana. Uz to, dobra ishrana može da utiče i na druge aspekte života, poput lepote kože, kose i noktiju, poboljšanja sna i opšteg zdravlja i blagostanja.


„Pravilna ishrana za mene predstavlja način ishrane koji podrazumeva visok unos namernica bogatih vlaknima i proteinima, vitaminima i mineralima, odnosno voce i povrce, zitarice. Zdravu ishranu vidim kao određeni balans gde svom organizmu dajemo sve sto mu je potrebno, a toksine i nepotrebne masti eliminišemo. Uz to važan akcenat se stavlja na unos vode i maksimalnu eliminaciju peciva, belog brašna i fast food-a. Dijetu sam pokušala par puta da držim i ne ide mi. Ne volim da budem gladna i ne mislim da je to zdravo. Dijete pretežno podrazumevaju unošenje samo određenih namirnica u zavisnosti od vrste dijete naravno, a ja to vidim kao pogrešno.

Najčešće se informišem na društvenim mrežama, određenim profilima ljudi za koje mislim da imaju znanje i da su relevantni u oblasti ishrane.

Ne mislim da znam jako puno o ishrani, ali smatram da znam više od svojih vršnjaka iz okruženja. U vreme kada smo previše zatrpani informacijama sa svih strana, teško je razdvojiti ispravno od neispravnog i biti siguran u tačnost informacija koje ti neko prezentuje. U odnosu na ono šta nas privlači i smatramo zanimljivim i korisnim sadržajem, biramo i osobe koje ćemo pratiti na društvenim mrežama. Kako one daju slobodu stvaranja sadržaja i širenja informacija svakome ko ima pametan telefon, vrlo često možemo čuti razne neistine, i to ne samo iz oblasti ishrane i zdravlja. S toga, kritičko mišljenje bi trebalo biti uključeno u proces informisanja o stvarima bitnim za nas život i adekvatno i pravilno funkcionisanje našeg organizma, te birati izvore iza kojih stoji kompetencija i znanje.“ Tijana (23)

„Mislim da je za pravilnu ishranu ključ u umerenosti i izabalnsiranosti. Svi znamo da ne treba da se prejedamo i preterujemo sa hranom, ali sa druge strane striktno držanje strogih dijeta i radikalno isključivanje određene vrste namirnica mogu stvori više problema nego koristi. Za naše zdravlje je važno da u većini slučajeva biramo zdravije i nutritivno bogatije namirnice i da tokom dana unesemo dovoljno proteina, masti i ugljenih hidrata, kao i minerala i vitamina.

Kao mlađa sam u nekoliko navrata držala nekoliko različitih dijeta, koje su davale trenutne rezultate, ali čim bih prestala vratila bih kilažu. Problem je bio u tome što nisam zaista promenila navike, već sam nakon restriktivne dijete nastavila da se hranim uobičajeno.

Tema ishrane i treninga mi je veoma intersantna u poslednjih par godina, pa se zbog toga trudim da se što više edukujem u tom smeru. Informacije nalazim najviše na internetu čitajući razne članke i portale i gledajući videe. Ono na šta obraćam pažnju prilikom izbora sadržaja je autor, bitno mi je da iza teksta i videa stoji edukovana i kompetentna osoba.“ Katarina (25)

Autorka Marija Ivanović
Foto: Pixabay/Canva

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa